Intels nye prosessor er sluppet

Haswell er kodenavnet, og den kommer i en mengde varianter. Men det er langt fra alle som har noe å hente på en oppgradering.

Tidlig utgave av toppmodellen Core i7-4770K. Foto: Brynjulf Blix
Tidlig utgave av toppmodellen Core i7-4770K. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er liten tvil om at det er tynne og lette mobile dataløsninger folk vil ha i dag, enten det gjelder små og nette laptoper, nettbrett, eller kraftige mobiler. Derfor er kravene til prosessoren ikke lenger at den skal bli enda raskere, men at den skal passe inn i en mobil virkelighet.

Den skal være rask, men på grunn av batteriene i mobile enheter skal den også bruke mindre strøm. Samtidig skal den utvikle lite varme slik at man verken får viftestøy eller ubehagelig varme apparater.

Det er disse faktorene Intel har fokusert på i de siste årene, og med den nyeste Haswell-generasjonen som blir lansert i full bredde i dag har Intel gjort et vesentlig sprang.

Les også: Neste Intel-prosessor ute på prøve

Her er høydepunktene til Haswell

Kort og godt er det vesentlig lavere strømforbruk og mye bedre intern grafikk som er fordelene med Haswell.

Hvis du er en entusiast som bygger din egen stasjonære PC er forbedringen i ytelse sammenlignet med forrige generasjon, kjent som Ivy Bridge, svært liten. Så liten, ifølge de som har testet plattformen, at det ikke er noen grunn til å oppgradere. Men har du en maskin som har noen år på baken er det absolutt noe å tenke på.

Sitter du derimot med en bærbar som begynner å bli litt slapp i strikken, og et batteri som ikke lenger er i toppform, da er det svært mye å hente.

Dessuten kommer det etter hvert en rekke nye produkter - Microsoft blir neppe alene framover med sin Surface Pro når det gjelder hybride løsninger som kombinerer nettbrett og Ultrabook på en elegant og praktisk måte.

Her er nye prosessorene

De nye prosessorene er produsert med 22-nanometeres teknikk og 3D-transistorer, og kommer i en mengde varianter. I første omgang er det desktop-prosessorene som legges ut for salg til entusiaster og systembyggere.

I bildespesialen finner du spesifikasjonene til de nye prosessorene, og en oversikt over de viktigste nye egenskapene på den nye plattformen.


Prisene på de nye prosessorene ligger i dag (på lanseringsdatoen) fra 2.499 kroner for i7-4770K til 1.499 kroner for i5-4430. Bare noen få butikker har lagt inn modellene i vareutvalget, men det vil nok endre seg i løpet av kort tid.

Husk at alle de nye prosessorene krever nytt hovedkort med sokkel 1150 og nytt brikkesett!

Vi kommer selvsagt tilbake til testing av nye maskiner med Haswell-prosessorer så snart de er tilgjengelige.

Ikke like stor entusiasme som før

Det var en gang da en ny prosessorlansering var som både julaften og bursdag for entusiastene. Det betydde langt raskere maskin, det var ingen tvil om man skulle oppgradere, det var bare snakk om når. Men ikke bare entusiastene, stadig flere var i ferd med å skaffe seg PC, og det var stadig nye og spennende bruksområder som dukket opp.

Både effektiv foto og videoredigering, og ikke minst god flyt på spill skyldes ganske enkelt nye prosessorer.

Men i de senere årene har dette endret seg vesentlig, for selv om nye prosessorer har kommet til, har det ikke vært noen formidabel økning i ytelsen.

Hvis du kjøpte en stasjonær PC med firekjerners prosessor i 2007, og ikke har dynget den ned med virusprogrammer og generelt rot, så er den fremdeles en fullt brukbar maskin for de aller fleste. Hvis du har oppgradert den med SSD som systemdisk er det ikke mye du savner, hvis du ikke driver med helt spesielle tunge bruksområder. Vi bruker selv fremdeles en slik maskin daglig på hjemmekontoret, selv om det ved siden av står en topp moderne PC med den aller nyeste teknologien.

Det er altså ikke rart at PC-bransjen er i ferd med å bli engstelig.

Les også: Lurt å vente med å kjøpe PC

Nye bruksområder?

I tillegg til dette forsøker PC-bransjen å friste oss med nye "opplevelser" som skal gjøre det lettere og morsommere å bruke PC i forskjellige sammenhenger.

Foto: Intel
Foto: Intel Vis mer


Berøring er nå altomfattende og støttes på alle plattformer. Det har Microsoft "bestemt" selv om PC-brukerne ikke akkurat jubler. Men Intel er ivrig med på leken.

Stemmegjenkjenning og talestyring er også noe som stadig nevnes som viktig, selv om de færreste opplever det som meningsfylt å snakke til en maskin. Spesielt ikke når det er andre mennesker til stede ...

Ansiktsgjenkjenning er også et nytt område som henger sammen med tale, Intel kaller dette perseptuell databehandling som i følge Intels pressemelding "drar nytte av Intels prosessorkraft til å gjøre samspillet med enhetene intuitivt, naturlig og engasjerende."

Det er sikkert interessant å forske og utvikle slike løsninger. Selv er vi mer enn skeptiske til nytteverdien av dette.

Intels nye prosessor er sluppetVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer