Intel vil smelte PC-en inn i nettbrettet

Strømforbruket er i ferd med å reduseres radikalt.

Den nye utgaven av Microsoft Surface er som snytt ut av Intels visjoner om å lage nettbrett med full PC-funksjonalitet. Her med omslaget som også er et flatt tastatur. Foto: Microsoft
Den nye utgaven av Microsoft Surface er som snytt ut av Intels visjoner om å lage nettbrett med full PC-funksjonalitet. Her med omslaget som også er et flatt tastatur. Foto: Microsoft Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Styring av strømforbruk og strømsparing er interessant på mange områder. Der hvor strøm er dyrt slår man av og på lyset etter som man beveger seg mellom rommene. Tidsbrytere har vært vanlig i svært mange land, for å unngå at folk glemmer å slå av lys i oppganger og fellesrom.

Men her i landet, hvor man trenger varme i de lange kalde og mørke periodene, og har elektriske ovner med termostat, kompenserer ovnen umiddelbart for den varmen lyspæra bidro med før den ble slukket. Derfor har det ikke vært noen utbredt kultur for "å slukke lyset etter seg".

Energisparing i mindre format også

Men energisparing brer om seg på mange områder, sammen med smarte måter å utnytte den på. Ikke minst i mikroprosessorer, som hadde vært umulige å videreutvikle hadde det ikke vært for smart strømstyring.

I tidligere prosessorgenerasjoner var alle de forskjellige segmentene aktive og klar til bruk til en hver tid. Den mest ekstreme Pentium 4 prosessoren med én kjerne brukte opp i mot 115 Watt, mens en 6-kjerners Core i7 Extreme Edition brukte opp i mot 130 Watt.

Men ved å redusere klokkehastigheten og slå av og på både de forskjellige kjernene og segmentene i hver prosessor etter behov, kommer man ned i bare 17 Watt på dagens Intel Core i7 3667U i dagens high-end ultrabooks.

Men dette er bare begynnelsen.

Les også: Slik blir framtidens PC

Større krav til nettbrett

Stasjonære PC-er jo alltid koblet til strømnettet, og svært mange bærbare lever mesteparten av sitt liv som stasjonære, og kan gjerne brukes mens de lades. Men nettbrett er ikke laget for å brukes mens de lades, fordi kabel og kontakt er i veien, så dette går bare i nødstilfelle.

Og etterspørselen etter nettbrett vokser mest, og tar store andeler av PC-markedet. Folk flest kjøper ikke ny bærbar eller stasjonær, de kjøper heller nettbrett og bruker den gamle PC-en bare der hvor nettbrettet kommer til kort, for eksempel til fleroppgavekjøring på hjemmekontoret.

Men mange av områdene nettbrettet brukes til er ganske krevende, som spill og video og mer avansert bruk som musikk og videoredigering. Dette går utover batteritiden, spesielt grafikkprosessorer bruker mye strøm siden de er i høyere aktivitet store deler av tiden. Skal de dessuten drive høyoppløselige skjermer blir strømforbruket vesentlig høyere.

Intel satser

Intel er (foreløpig) ikke blant de store aktørene når det gjelder prosessorer til nettbrett. Alternativene hittil har vært den strømgjerrige, men relativt svake Atom-prosessoren eller mobilvarianten av Core i-serien. Den sistnevnte er foreløpig bare inne i bildet i Microsofts kommende Surface, som kommer tidlig i 2013.

Nye prosessorer krever stadig mindre strøm. Foto: Intel
Nye prosessorer krever stadig mindre strøm. Foto: Intel Vis mer


Denne vil være tykkere og har kortere batterilevetid enn Surface RT som allerede er i salg. Men den vil kjøre fullversjonen av Windows 8 og kan dermed erstatte både bærbare og stasjonære PC-er.

Intel satser nå på å kunne levere Core i5 med effektforbruk på under 10 Watt allerede i første kvartal i 2013. Og i annet kvartal skal effektforbruket ned enda et hakk eller to.

Atom-prosessoren ligger fast på 2 Watt i hele denne perioden, men også her er det muligheter for ytelsesforbedringer.

Og neste generasjon Core i-prosessorer ("Haswell") skal etter sigende bruke 20 ganger mindre strøm enn dagens prosessorer.

Stort potensiale

Potensialet for Windows-baserte nettbrett er stort, spesielt knyttet til kompatibilitet både med bedriftsløsninger og med eksisterende programvare både til underholdning og produktivitet.

Et nettbrett som kan brukes av alle i sofaen og på reise, og samtidig erstatte både den stasjonære og den bærbare PC-en - det er en vinnerkombinasjon som både Intel og ikke minst Microsoft er ekstremt interessert i.

Samtidig ryktes det at Apple er ute etter andre samarbeidspartnere for framtidige prosessorgenerasjoner etter at Samarbeidet med Samsung har surnet. Intel har både teknologi og kapasitet til å produsere det som trengs. Og hva skjer med MacOS og Mac? Blir det et skille mellom OS X og iOS i all framtid?

Det er ingen tvil om at de neste årene blir spennende for noen hver.

Mer om Intels framtidsvyer finner du i denne videoen fra utviklerkonferansen.

Samleside: Ny teknologi

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer