Intel Viiv i praksis

I den evigvoksende datajungelen der begreper som stue-PC, PVR (Personal Video Recorder) og HTPC (Home Theater PC) har gått litt om hverandre prøver nå Intel å gjøre sitt ved å innføre Viiv-plattformen. Men hva er nå engang alt dette Viiv-styret?

Publisert
Sist oppdatert


Ettersom Viiv er noe du helt sikkert kommer til å høre mye mer om i tiden som kommer så kan vi med en gang nevne at Viiv skal rime på det engelske ”five” og således må uttales som ”vaiv”. Sånn, da kan vi fortsette…

For å forstå hva Viiv er, kan vi like gjerne se på hva Viiv ikke er. Viiv er egentlig ikke maskinvare, selv om datamaskiner og -deler vil kunne bli merket Viiv eller Viiv-kompatibel. Det er heller egentlig ikke programvare, men Viiv-teknologien er knyttet til og optimalisert for Windows Media Center. Og Viiv er heller ikke digitale tjenester. Viiv må nemlig heller sees på som et slags varemerke for garantert samspill mellom disse tre tingene, altså en slags plug-and-play merking som gjelder mellom maskinvare, programvare og digitale tjenester.

Klikk her for å se bilder av Viiv-PCer

Viiva Intel!

Intel Viiv i praksis

En Viiv-merket PC er spesielt skapt for hjemmeunderholdning: den skal kunne spille av musikk, vise film, fjernsyn eller bilder, og gjerne fungere med dataspill. Dette kan riktignok de fleste datamaskiner fra før, men en Viiv-PC er ment å brukes i stua med en høyoppløselig tv-skjerm i stedet for en monitor.


For å sikre kvaliteten og kompatibiliteten har Intel satt visse krav til maskinvare som må oppfylles for at maskinen skal kunne merkes med Viiv-logoen. Blant annet må maskinen være basert på et moderne Intel brikkesett : 975X, 955X, 945G, P, GT og GM er de som foreløpig er godkjente.

I tillegg kommer en Intel dobbeltkjerneprosessor av typen Pentium D, Core Duo eller Pentium Extreme Edition, som alle har støtte for 64-bits prosessering. I forhold til Pentium 4 har spesielt Core Duo lavt strømforbruk, noe som gjør at du slipper unna med mindre viftestøy, et viktig punkt for en stue-PC. Nettverkskortet må også være av Intel-fabrikat (PRO/1000 PM, PRO/100 VE og VM), og andre komponenter må være godkjent for bruk med Viiv.

For øvrig har ikke nødvendigvis en Viiv-merket PC et TV-kort, dette er faktisk valgfritt. Og som operativsystem må du (i det minste i skrivende stund) bruke Windows XP Media Center Edition.

Intel har også lagt til et par programvareteknologier i Viiv, nemlig Intel Quick Resume og Intel Matrix Storage Technology. Denne programvaren, som er tilgjengelig fra Intels nettsted, legger til ekstra funksjonalitet til XP Media Center Edition. Quick Resume skal gjøre at maskinen ikke bruker nevneverdig lengre tid enn TVen til å skru seg av eller på. Matrix Storage Technology vil gi deg muligheten til å legge til S-ATA harddisker i RAID uten å måtte reinstallere operativsystemet.

Et begrep med potensiale

Siden en Viiv-merket stue-PC ikke er nevneverdig forskjellig fra de fleste andre datamaskiner som er lagd for hjemmeunderholdning, er kanskje selve varemerket eller begrepet Viiv det mest spennende. Med på vogna har nemlig Intel og Microsoft fått med seg mange samarbeidspartnere som vil levere Viiv-merkede digitale tjenester innen bl.a. film, foto, tv og spill. Disse skal da altså være garantert å fungere problemfritt med Viiv-merkede datamaskiner. Blant disse samarbeidspartnerne finner vi bl.a. flere store selskaper som AOL, Google, Ubisoft, TiVo, Adobe og Yahoo! I tillegg vil trolig flere selskaper kaste seg på når de ser potensialet i Viiv-merkenavnet.

Klikk på bildet for å se flere Viiv-PCer. (Fotograf: Per Ervland)
Klikk på bildet for å se flere Viiv-PCer. (Fotograf: Per Ervland) Vis merNBC Universal har inngått en avtale med Intel om å bruke Viiv-teknologien til å levere fjernsynssendinger fra OL on-demand over bredbånd, og flere slike avtaler må ventes å bli inngått fremover. Så Viiv som merkenavn har absolutt en mulighet til å bli noe stort.

Hvis salget av stue-PCer skulle ta av kan det faktisk bli veldig stort, og i så fall gjenstår det til slutt å se om det er en snill kjempe eller dominerende gigant som vokser opp.

Behov i Norge?

Med en Viiv-basert PC som er lett å sette opp og lett å bruke, kommer nå stue-PC-salget til å ta seg opp her på berget? Det gjenstår å se, men det er en viktig ting som tilsier at det ikke kommer til å gjøre det: nemlig tilbudet (eller mangelen på tilbud) av tilgjengelige digitale tjenester. Og i teorien er det per i dag faktisk ingenting du ikke kan gjøre med en selvbygd eller innkjøpt stue-PC som du kan med en Viiv-godkjent maskin.
Fordelen er imidlertid at samspillet mellom maskinvare, programvare og tjenester er garantert å gå smertefritt, og at den derfor også skal være såpass enkel å bruke at selv de uten eksamen i rakettforskning kan bruke vidunderet.

Så det er klart at en Viiv-PC vil være fristende for de uten tid, kunnskaper eller ork til å bygge selv, eller for de som ganske enkelt vil ha et produkt uten kluss. Da gjenstår det bare å se hvor mye ekstra man må ut med for å ha Viiv-logoen på datamaskinen sin.

AMD vs. Intel – igjen!

AMD har i god tradisjon gått opp i rollen som Intels konkurrent med sin medieplattform Live!, som interessant nok også uttales ganske likt som Viiv. AMD samarbeider faktisk også med Microsoft, men i motsetning til Intel så setter AMD kun krav til bruk av sin egen AMD64 dobbeltkjerneprosessor.

Utenom dette er det lite som har kommet fra AMD-leiren vedrørende Live!, men det har blitt hintet om og spekulert i om Live! vil være snillere mot forbrukerne i når det gjelder digitale opphavsrettighetsbeskyttelser (DRM) enn Viiv. Her må det legges til at det er mye usikkerhet rundt både Viiv og Live! sine løsninger på akkurat dette med opphavsrettsbeskyttelser og kopiering, så vi vil komme tilbake til dette når vi får mulighet til å teste dette. Men enn så lenge er det Intel som har forspranget i både hva de har og hvem de har avtaler med. Og det at Intels Viiv har et større og bedre tilbud av tjenester kan fort bli avgjørende i denne kampen, selv om AMD faktisk skulle komme med et bedre produkt.

Vi regner med at et testeksemplar eller helst flere ramler inn dørene i løpet av februar. Da skal vi se nærmere på godsakene, og ved siden av ytelse og brukervennlighet se om produsentene har tatt hensyn til WAF (Wife Acceptance Factor), både når det gjelder utseende og støynivå.

I mellomtiden kan du se på disse Viiv-maskinene som ble vist frem under årets CES-messe i Las Vegas, samt noen andre prototyper vi har fått tak i bilde av.

Kilder:
AMD
Intel
Wired
Ars Technica
ITavisen.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer