Intel Turbo Memory

Med Santa Rosa, altså nyeste generasjon Centrino, følger det også en ny teknologi kalt Intel Turbo Memory. Vi har sett litt på hva det egentlig er - og om det virker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På de nyeste bærbare PCene har vi altså fått muligheten til å putte inn en ny komponent i maskinvaren. Et nytt, lite minnekort (PCIe Mini-Card) kalt Intel Turbo Memory, også kjent som Robson-minne eller Robson-cache (Robson var kodenavnet under utviklingen), er på vei inn i datamarkedet.

For å klargjøre først som sist: dette minnet er ikke påkrevd i Santa Rosa-maskiner, men er et valgfritt tillegg. Windows Vista er derimot påkrevd, selv om vi ikke skal se bort i fra at det kommer støtte til Linux etter hvert.

Hva er det egentlig?

Intel Turbo Memory er både program- og maskinvare. Ser vi på selve minnebrikken først er den ikke spesielt stor verken i fysisk størrelse eller lagringsplass, og er heller ikke like raskt og effektivt som vanlig systemminne (RAM). I skrivende stund er det brikker med 512 MB og 1 GB minne som er tilgjengelige, noe som også er altfor lite til å effektivt kunne brukes som en harddisk.

Så hva i all verden er den godt for?

image: Intel Turbo Memory


Vel, i teorien kan dette minnet fungere i grenselandet mellom vanlig system-RAM og nettopp harddisken. ITM - altså Intel Turbo Memory - har den fordelen at det i motsetning til vanlig minne ikke mister informasjonen den holder på når maskinen skrus av - dette er altså i stor grad den samme type flashminne vi finner i USB-minnepinner og små bærbare MP3-spillere.

Holde på informasjon kan riktignok også en harddisk, men flashminnet har imidlertid også en fordel her; det kan nemlig aksessere (finne frem til) data langt raskere enn en vanlig disk. Den bruker dessuten også langt mindre strøm, så en eller annen smarting forestilte seg selvfølgelig at dersom en slik minnebrikke kunne holde data som ellers ofte blir lest fra harddisken så ville det bety bedre ytelse og at maskinen holdt lenger på batteridrift.

En brikke - flere teknologier

Den lille brikken kjører faktisk to litt forskjellige, men komplimentære, teknologier: ReadyBoost og ReadyDrive. Merk forøvrig at hvis brikken kun er på 512 MB er det bare ReadyDrive som støttes.

image: Intel Turbo Memory


ReadyBoost har vi snakket om tidligere i vår Datadoktor-spalte, men kort oppsummert er dette en teknologi som Vista drar nytte av når du har lite "vanlig" systemminne, for eksempel kun 512 MB RAM som er et minimumskrav. I slike tilfeller vil Windows i stor grad bruke harddisken i tillegg til RAMen, men ved å bruke ITM (eller kompatibel minnepinne/minnekort) med ReadyBoost vil dette flashminnet hjelpe til med å holde ytelsen oppe.

ReadyDrive er igjen noe litt annet, her brukes flashminnet hovedsakelig som en forlengelse av harddisken, ikke som substitutt til systemminne. ReadyDrive vil i stor grad sørge for at harddisken fungerer som en hybrid der ITM-minnet utgjør deler av diskens cache - altså minnebuffer. Denne store bufferen mellom harddisk og minne kan brukes til å holde informasjon filer som ofte leses eller ta imot filer som skal skrives til harddisken.

Poenget med ReadyDrive er økt ytelse og ikke minst mindre strømforbruk fordi ikke alt som leses fra og skrives til harddisken ikke nødvendigvis betyr den fysiske harddisken. I stedet kan kanskje den strømspisende disken holde seg avslått og la cache-minnet gjøre jobben.

Vi har testet litt...

I forbindelse med (re)-testingen av Multicom Compal IFL90+ har vi sett nærmere på ytelsen med og uten Intel Turbo Memory. Denne maskinen kan for 300 kroner ekstra utstyres med 1 GB turbominne.

For denne prisen skal du i følge Intel få:
• Opp til 20% raskere oppstartstid for Windows Vista
• Opp til dobbel ytelse når ofte brukte applikasjoner blir lastet inn
• Lavere strømforbruk

Vi skal ikke påstå at vår testing er den mest omfattende - men gir oss jo en viss pekepinn. Likevel må det poengteres at nytteverdien av ITM varierer veldig med hvordan og til hva maskinen brukes, og at den også "lærer" og skal bli raskere etter hvert.

image: Intel Turbo Memory*Sukk* Vår første hybrid-disk!

Batterilevetid
Her brukte vi BatteryMark 4.01, det samme programmet vi vanligvis bruker for å sjekke batterilevetiden. Vi passet også på å sette harddisken til å spinne ned etter kun ett minutt inaktivitet.
Resultat: Ingen målbar forskjell på ITM av eller på. Enten fungerer ikke dette i det hele tatt, eller så ligger problemet i at vårt aldrende testprogram ikke vil samarbeide med Vista og/eller turbominnet.

Vi kan derfor ikke trekke noen konklusjon på bakgrunn av denne ene testen.

Oppstart
Her tok vi tiden fra på-knappen ble trykket til PCen hadde lastet inn Windows. Dette testet vi fra både vanlig avslått modus og Dvalemodus.
Resultat: Tidene varierte litt i begynnelsen, men etter å ha blitt slått av og på en del ganger stabiliserte det seg.
For vanlig oppstart fra avslått tilstand var maskinen 8% raskere med ITM aktivert.
MEN: for oppstart fra Dvalemodus var maskinen 12% raskere med ITM avslått.

Nå var den faktiske forskjellen bare på noen få sekunder, men den er altså målbar. Dvalemodus er forresten lite brukt i Vista, det går for det meste i Ventemodus...

Ytelse
Her brukte vi PCMark05 og så på harddiskytelsen.
Resultat: Her fikk vi faktisk en ganske stor forskjell, med ITM var ytelsøkningen nesten 50% når vi så på harddisken isolert.

Vårt totale inntrykk

image: Intel Turbo Memory


Intel Turbo Memory kan vel ikke helt beskrives som noen stor revolusjon, men den viser positive tegn. Dette vil som vi allerede har påpekt være avhengig av maskinvare, programvare og bruk.

Den relativt lave prisen (i det minste på Compal IFL90+ som vi testet), og økningen i ytelse gjør det i våre øyne til en naturlig oppgradering av systemet dersom du krever det lille ekstra. I og med at teknologien er såpass ny vil nok også nye drivere og optimaliseringer gjøre det til et enda mer klart valg etter hvert.