Intel snur - satser ikke bare på Rambus

Minnehastigheten er en av de store flaskehalsene i dagens PCer. Intel har satset stort på at Rambus skulle overta for dagens SDRAM, men ser nå ut til å gi etter for presset fra resten av bransjen.

SDRAM på 133 MHz blir det neste. Intel sto beinhardt på Rambus, men måtte bite i gresset til slutt. Etter at Via annonserte brikkesettet Apollo Pro 133 den 19 juli, fikk storebror Intel tydeligvis kalde føtter. De sier at de nå vil ”vurdere” støtte for PC-133 SDRAM i det neste brikkesettet i820.

Dyrt, forsinket og tregt

Rambus skulle overta som minneløsning i neste generasjon PCer, både i Pentium III og servere basert på Xeon. For de rimeligste modellene ville SDRAM være tilstrekkelig, med 66 MHz som i dagens PCer med Celeron og 100 MHz for neste års utgaver av denne.

Men Rambus ble forsinket. Det ble også mange ganger dyrere, og minneleverandørene utviklet PC-133 SDRAM som et alternativ.

For dagens og morgendagens maskinvare, og for de aller fleste bruksområder, er det klart at forholdet mellom pris og ytelse ikke taler til Rambus’ fordel. Når det i tillegg er problemer med levering, hadde egentlig ikke Intel noe valg.

Tilbake til tegnebrettet

Til høsten kommer det nye i820 brikkesettet fra Intel, og lanseringen ble flyttet fra juni til september. Dette brikkesettet vil støtte 133 MHz busshastighet for prosessoren, Rambus og 4x AGP. Nå vil også PC-133 SDRAM bli støttet, og det er nødvendig med endringer. Sannsynligvis er det allerede tatt høyde for dette på et tidlig tidspunkt i utviklingen av brikkene, slik at det egentlig ikke er snakk om annet enn enkelte små justeringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva skjer med Rambus?

Potesialet for teknologien i Rambus er absolutt tilstede. Problemet er at det foreløpig ikke er konkurransedyktig. Når det blir et generelt behov for høyere ytelse ved overføring av tunge, jevne datastrømmer, og prisen blir lavere - da er tiden moden.

Rambus kommer først til sin rett ved håndtering av tunge media, som video kombinert med høykvalitets lyd i mange kanaler. Dette er et spesialområde i dag, men vil bli svært vanlig etter hvert som web og TV smelter sammen. Når dette skjer, og i hvilken form, er i dag bare spekulasjoner. Men at det vil skje er det liten tvil om.

Du kan lese mer om Rambus i en tidligere artikkel.