Intel snart klar for 32nm prosessorer

Utviklingen av prosessorer går i sykluser, nå er snart den neste i gang

Vi har tidligere skrevet om Intels oppskrift på utvikling av prosessorer, som de kaller Tick og Tock (artikkelen finner du her). Dette går ut på å først utvikle selve mikrokoden, den interne logikken som er oppbyggingen av prosessore og gir den de egenskapene man vil ha.

Deretter lanseres prosessoren og Intel håper å kunne høste frukter av arbeidet på salget av de nye vidundrene.

Men utviklilngsavdelingene tar ikke fri, de jobber videre, men nå legges vekten på videreutvikling av produksjonsprosessen og interne forbedringer av designet.

Fra 45 til 32nm

Dagens nyeste og kraftigste prosessorer Core i7 er i den første fasen. De ble lansert på slutten av fjoråret og er i salg.

Produksjonsprosessen er basert på 45nm teknologi, det vil si at den minste dimensjonen på halvlederelementene inne selve silisiumkjernen er nettopp 45nanometer.

45 nanometer er ufattelig lite, det er plass til ca to millioner 45-nanometer-transistorer i punktumet på slutten av denne setningen.

For at prosessoren skal bli raskere, jobbe mer effektivt og bruke mindre strøm, og dermed mindre varme - så må størrelsen på de interne forbindelsen bli enda mindre, og spenningen enda litt lavere.

Da går vi inn i den neste fasen, hvor det lanseres samme type prosessorer, men med høyere ytelse, bedre spesifikasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig blir det som er igjen av forrige generasjon prosessorer solgt ut til rimeligere priser.

De nye prosessorutgavene kan også bli lansert til lavere priser, men dette er svært avhengig av markedssituasjonen på lanseringstilbudet.

Intel sier at de er klare til å gå i gang med volumproduksjon av 32nm prosessorer før utgangen av 2009. De forventer også stor etterspørsel, noe som kan være en indikasjon på et nytt prisnivå. I dag finner du ikke Intels nyeste prosessorfamilie i billigdisken...

Det ble også ymtet frampå om neste runde i forminskelseskarusellen - 22nm skal være under utvikling i 2011.

Den som venter på noe godt...

Mange av kraftbrukerne sitter på gjerdet når det gjelder anskaffelse av ny PC, prisnivået er fremdeles for høyt og ytelsesgevinsten er for ujevn i forhold til mange bruksområder. Samtidig er det generelt usikre tider for mange, og ny PC står uansett ikke på dagsordenen.

Men mot slutten av året har vi muligens både nye prosessorer og ny versjon av Windows. Da går det muligens mot bedre tider og det vil bli en oppsving også for de stasjonære kraftmaskinene.