Intel slutter seg til FireWire-gjengen

Tidligere i vinter lanserte Intel USB 2.0 og uttalte seg ikke særlig optimistisk med hensyn til FireWire (IEEE 1394) sine framtidsutsikter. Nå har de snudd på flisa og blitt med i IEEE 1394 patent-pool, som kontrollerer både rettigheter og avgifter i forbindelse med bruk av standarden.

IEEE 1394 er en meget rask seriebuss som vi foreløpig finner i et lite utvalg enheter. Det er først og fremst digitale videokameraer og helt nylig harddisker som finnes tilgjengelig på markedet. Men det står sterke krefter bak denne standarden, som forbereder løsninger som knytter hjemmeunderholdning og PCer sammen. Derfor kan ikke Intel regne med å vinne frem med USB 2.0 på alle fronter.

LES OGSÅ:

Apple ga etter

I utgangspunktet sto Apple bak denne standarden, og krevde 1 dollar i royalty pr FireWire-port. Men etter sterkt påtrykk fra bransjen ble det opprettet en egen gruppe som skal ivareta patentrettighetene, og prisen ble redusert til 25 cent pr enhet – uansett antall FireWire-porter.

I tillegg til Apple var det Sony, Toshiba, Philips, Matsushita og Compaq som først etablerte dette patentsamarbeidet. Senere har Canon, ST Microelectronics, Mitsubishi og Zayante kommet til – og nå endelig også Intel.

Spennende framtid

Sony har vært en pådriver for denne standarden. I sine digitale kameraer har de brukt en variant, som de kaller iLink, i lengre tid. Flere av de bærbare PCene i Vaio-serien er også utstyrt med FireWire. Dessuten kommer både Apple’s G3-maskiner og nye Compaq PCer med FireWire ferdig installert.

Windows 98 Second Edition, som blir tilgjengelig i løpet av kort tid, har støtte for FireWire.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sony’s Playstation 2 kommer også med FireWire, og denne vil sannsynligvis bli mer enn en ren spillemaskin. Dette åpner for stor utbredelse av standarden,
Yamaha har jobbet lenge med en nye standard for kommunikasjon mellom lyd, bilde og musikkutstyr, kalt mLAN, som baserer seg på FireWire.

Fullstendig integrasjon av all hjemmeelektronikk, fra digitale kamera til musikkanlegg, musikkutstyr og Playstation – med PC og Internett – da kan ikke Intel sitte på gjerdet lenger.