Foto: Intel
Foto: IntelVis mer

Intel setter ned prisene igjen

Intel har på ny satt ned prisene på sine Pentium II-prosessorer. Samtidig blir de nye Celeron 300A og 333 tilgjengelig i løssalg. Prisnedgangen på Pentium II er høyst nødvendig for at de nye Celeron-prosessorene ikke skal utkonkurrere sine storebrødre. Samtidig avslører Intel nye navn på fremtidige brikkesett.

Denne gangen er det 350 og 400 MHz Pentium II som får de største reduksjonene, med henholdsvis 29 og 18 prosent reduksjon. 333 MHz blir også rimeligere og det ser ut som om vi får de siste krampetrekningene fra Klamath-generasjonen. 300 MHz Pentium II som alle trodde var død, gjør et kort comeback til en meget gunstig pris.

Pentium II 266 MHz er nå offisielt død og vil ikke lenger ventes inn til distributørene. Det gjør jo ingenting nå som du får 300 MHz til samme pris. Da ender vi opp med Celeron 333 og Pentium II 300 med omtrent identiske priser. Celeron 333 har nok et forsprang i ytelse, men Pentium II 300 har også en del fordeler.

Pentium II 300 og oppover har nemlig feilkorreksjon (ECC) på andrenivå-cachen og støtte for multiprosessering. Som nevnt i en annen artikkel har Celeron en sperre for dette.

Det andre problemet er tilgangen på hovedkort til Celeron. Intel har offisielt sagt at de ikke vil støtte Celeron på sitt SE440BX-hovedkort. Da sitter vi igjen med 440LX- og 440EX-baserte hovedkort. 440LX er helt klart på vei ut og 440EX er den løsningen Intel anbefaler for Celeron. Problemet med 440EX er at det er begrenset til en billigløsning med bare to PCI-slot og to DIMM-moduler. Nå som Celeron gir så god ytelse, vil nok mange ønske seg en fullkonfigurert PC rundt prosessoren. Heldigvis har andre produsenter som Asus, med sitt 440BX-baserte P2B-kort, full støtte også for Celeron.

Neste generasjon

I februar til neste år kommer det en 366 MHz Celeron med integrert cache. Rett etterpå får vi den første Celeron med 100 MHz buss. Celeron 400 MHz vil benyttes med et nytt brikkesett som vil hete 440ZX.

Vi har tidligere skrevet om et høyintegrert brikkesett med kodenavnet Whitney beregnet på de aller rimeligste PCene. Whitney har nå fått det flotte navnet 810 og vil inkludere en Celeron, lyd og 3D-grafikk.

I mars kommer Katmai som introduserer 70 nye MMX-instruksjoner. Brikkesettet til Katmai med kodenavnet Camino har fått navnet 820. 820-brikkesettet vil introdusere 4X AGP, støtte for RamBus-minne. Senere i 1999 vil dette brikkesettet støtte en 133 MHz systembuss.

Portola er kodenavnet til arvtageren for grafikkbrikken i740 og kommer neste sommer. Senere kommer Intels første brikke for AGP 4X med kodenavn Coloma. Coloma (heldigvis ikke coma) er ventet å få meget god ytelse.