Intel rydder opp i prosessornavnene

Det er en jungel av prosessornavn og typer, og Intel forsøker å rydde opp - eller?

Alt var bedre før, og alt var dessuten enklere. Da hadde Intel en serie prosessorer som het f.eks. 80386 og den kom i forskjellige hastigheter. Prisene varierte tilsvarende. Senere kom 80486 i forskjellige hastigheter.

Overgangen til Pentium i 1993 var også grei, "alle" visste jo at det egentlig var snakk om en 586, og at markedsavdelilngen hadde fått det for seg at et eget navn måtte til siden det ikke var mulig å beskytte et navn som bare var et tall. Men siden Pentium var det nyeste og hadde forskjellige navn etter klokkehastighetene på 60, 90 og 133 MHz osv. var det ikke noe problem.

Mye har skjedd siden da. Vi har fått mange flere prosessortyper til forskjellige bruksområder, til forskjellige typer maskiner og i tillegg spesialtilpassede varianter til storkunder. På sidelinjen finner vi dessuten prosessorer beregnet på servere. Og alle har sine kombinasjoner av navn og nummer som de færreste har oversikt over.

Pentium-navnet eksisterer fremdeles, til tross for at flere generasjoner prosessorer har kommet og gått. I tillegg dukket navnet Celeron opp i 1998, som betegnelse på prosessorer med samme kjerne som Pentium, men med mindre hurtigminne og sperrer på flere avanserte egenskaper.

Les også: Hvilken prosessor?

Artikkelen fortsetter under annonsen

I januar 2006 dukket Core-serien opp, med Core Duo og Core Solo som navn på dobbeltkjerne- og enkeltkjerne-prosessorer. I første rekke var disse beregnet på bærbare PC-er, selv om noen også fant veien til stasjonære maskiner som Apple's iMac og Mac mini.

I juli 2006 ble så Core2-serien lansert, som dekker prosessorer både for stasjonære og bærbare, med 2 eller 4 kjerner.

I november 2007 ble neste generasjon prosessorer lansert, denne gangen under navnet Core i7. Her finnes det i skrivende stund bare prosessore for stasjonære.

Intel rydder opp i prosessornavnene


Forvirrende utvalg versjon 2

Åpner du sidene til en nettbutikk og ser etter prosessorer finner du i skrivende stund både Celeron, Pentium Dual Core, Core 2 Duo, Core 2 Quad og Core i7 Quad. Prisene overlapper her og der, og det er ikke greit for menigmann og -kvinne å finne ut hva som er hva og det riktige å velge.

Derfor har Intel nå bestemt seg for å rydde opp og gi utvalget av nye prosessorer en klarere profil.

Hensikten er å først og fremst å gi brukerne en klar indikasjon på hva som er best, dermed får vi tre kategorier: Core i3, Core i5 og Core i7. Høyest tall betyr høyest ytelse og pris.

Noen prosessortyper vil dukke opp både som Core i3 og Core i5 avhengig av egenskaper, mens andre bare vil være i en av kategoriene.

Intel rydder opp i prosessornavnene


Samtidig vil både Celeron og Pentium utgaver være tilgjengelig for de laveste pris/ytelse-segmentene. Atom vil også være høyst tilstede, som prosessor i mini-PCer og andre små bærbare enheter.

Over tid vil likevel Celeron og Pentium fases ut, og vi sitter igjen med en god/bedre/best gradering av prosessorene.

Men bli ikke forbauset om noen av de eldre modellene blir dyttet inn i en av de nye skuffene og blir døpt om.

Les også: Ny PC - tick eller tock?

Hvordan orienterer man seg så i prosessorjungelen?

Uansett hvilke manøvrer store firmaer gjør, så bidrar det sjelden til å gjøre ting enklere for kundene. Spesielt ikke der det er stor konkurranse. Man sørger for at det blir så vanskelig som mulig å sammenligne med konkurrenten ved å ha forskjellig prisstruktur, forskjellige ytelsesparametre, produktfamilier og samarbeidspartnere.

Dette gjelder ikke bare Intel, men alle aktører på alle markeder der det er fri konkurranse. I motsetning til i sportsverdenen står det enhver deltaker fritt å definere sin egen øvelse, med innlagte handicap og divisjoner.

Så løsningen vil fortsatt være å holde seg orientert i den grad man selv ønsker, ved å lese seg opp i publikasjoner som sammenligner pris og ytelse i relevante tester. Noen foretrekker dyptgripende tekniske analyser, andre klarer seg med entydige konklusjoner som forteller hvilken komponent som er raskest til et avgrenset bruksområde.