Intel PRO trådløst nettverk

Vi har testet flere forskjellige løsninger for trådløst nettverk, og disse produktene fra Intel utmerker seg på mange måter. De er solide, er svært enkle å installere og har avanserte finesser for bruk i mer krevende sammenhenger.

Trådløse nettverk blir stadig mer populære, både i offentlige rom, i næringslivet og i private sammenhenger. Produktutvalget har etter hvert blitt ganske stort, og det finnes svært rimelige løsninger og enkle konstruksjoner, beregnet på hjemmebruk og beskjedne budsjetter.

Solid utførelse

Vi testet aksesspunktet og løsninger for stasjonære og bærbare PCer ved å installere et PCI-kort med en spalte for et vanlig PC-kort, som også er løsningen for bærbare PCer.

Løsningen fra Intel er solid, både mekanisk og funksjonelt. Det står til og med oppgitt at aksesspunktet tåler å bli sluppet ned på et betonggulv fra 76 cm, riktignok med mulige overfladiske skader. For vår egen del anbefaler vi derfor at den plasseres 75 cm over gulvhøyde, uansett materiale.

Intel PRO trådløst nettverk
Intel PRO trådløst nettverk
Intel PRO trådløst nettverk

For sikkerhets skyld følger det med en solid festebrakett hvis den skal monteres på vegg. Det anbefales også at den monteres så høyt som mulig for å oppnå best mulig dekning.

Den har to antenner som gir vesentlig bedre mottagerforhold enn en enkelt antenne. Antennene er solide, festes med koaks bajonettfatninger og kan roteres fritt i alle retninger. Det anbefales at de posisjoneres vertikalt for å oppnå best dekning.

Aksesspunktet har separat strømforsyning, og Intel har vært raus med nettledningene. Det følger med hele tre forskjellige kabler med forskjellige støpsler. Det er tydeligvis billigere å inkludere alle disse enn å levere spesifikke produkter for de forskjellige land. Et tegn på at logistikk og håndtering er dyrere i penger enn plast og metall. Om det er resursvennlig, er en helt annen sak.

Installasjon

Installasjonen var svært enkel. Vi koblet aksesspunktet til ruteren i vårt nettverk og koblet til strømmen. Så satte vi inn det trådløse nettverkskortet i vår bærbare og startet denne. Vi satte inn programvare-CDen som fulgte med i pakken, driveren ble funnet og installert, og vi valgte default-innstillingen for identifikasjon i nettverket (ESS).

Etter en omstart var vi på nett.

Sikkerhet og innstillinger

Aksesspunktet operer i utgangspunktet med DHCP, men kan også settes til fast IP. ESS-koden kan være hvilken som helst alfanumerisk streng på opptil 32 karakterer, og det er også muligheter for å stenge ute mobile enheter i spesifiserte MAC-adresser.

For bruksområder med større krav til sikkerheten finnes det også ytterligere krypteringsmuligheter i systemet.

Ytelse

Vi har ikke foretatt noen grundig ytelsestest, men en 25 MB fil tok 55 sekunder å overføre fra vår bærbare til vår stasjonære testPC. Med 100 Mbit kablet nett tok den samme overføringen 25 sekunder, uten annen trafikk på nettverket

Et trådløst nett har i de fleste praktiske situasjoner mer overhead enn et kablet nett, men i mange tilfeller mer enn oppveier de praktiske gevinstene tapet av rå ytelse.

Konklusjon

Dette er en solid, fleksibel og omfattende løsning for trådløst nettverk. Den er høyere priset enn simplere løsninger, men dette hører sammen med den svært overbevisende kvaliteten.

Norsk distributør: Microtronica