Intel planlegger Pentium IIIs død

Pentium III skal fases ut raskere enn noen tidligere prosessorgenerasjon fra selskapet.

I de samme planene, som Intel for øvrig la frem tidligere denne uken, sier selskapet at de med 90 prosent sikkerhet kan si at planene deres for P4 vil lykkes.

P4 over 2 GHz

I high-end markedet, det vil si PCer som koster over 20.000 kroner uten skjerm, regner de med at 1,5 GHz Pentium 4 vil overta for Pentium III 1 GHz allerede i løpet av første kvartal 2001. I løpet av annet kvartal vil denne igjen bli overtatt av en 1,7 GHz utgave av prosessoren, som igjen blir avløst av 2 GHz-versjonen av Pentium 4 mot juletider neste år. De regner også med at de med den nye Willamette-strukturen vil kunne slippe enda raskere prosessorer enn 2 GHz ut på markedet i løpet av neste år.

Innen utgangen av 2001 håper Intel at Pentium III vil være nærmest ute av bildet, og dette er en god del tidligere enn Intel tidligere har forespeilet.

Fortsatt mange priskutt i vente

Prosessorgiganten vil styre utfasingen av Pentium III ved åkutte prisene på Pentium 4 ved flere anledninger i tiden som kommer. Prisene på PIII blir også kuttet, og produksjonen vil etter hvert stoppes. Første prisjustering vil skje 28. januar, noe vi har tidligere har omtalt i denne artikkelen.

Ved inngangen av 2002 ønsker Intel at Pentium 4 skal ha overtatt hele markedet for Intel-prosessorer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange hindringer på veien?

Denne overgangen er meget viktig for Intel, selv om det ikke er sikkert de klarer å nå målet sitt så tidlig. Mulige hindringer kan være konkurranse, markedskrefter og omstrukturering av selve arkitekturen i prosessorene. De vil blant annet gå over fra 0.18 mikron til 0.13 mikron prosessorteknologi, noe som er en dyr satsing i seg selv.

Hvis man i tillegg til dette tar i betraktning at Pentium 4 fra før har kostet enorme summer å utvikle, økt konkurranse fra AMD, samt Intels feilslåtte satsning på Rambus, kan det bli spennende å se hvordan det går med Intels ”90 prosent sikkerhet”.