Intel på hugget

Prosessorgiganten klamret seg fast til Pentium 4 i seks lange år, og lot med det rivalen AMD stjele store deler av kaka. Det har de tydeligvis tenkt å gjøre noe med.

2006 har vært et interessant år med mange nyheter på hovedkortene. AMD har byttet sokkel til AM2 men måtte likevel gi fra seg ytelsestronen til Intel, hvis eneste problem denne høsten ser ut til å ha vært å forsyne markedet med nok Core 2 Duo-prosessorer. Og selv om Intel for første gang på flere år ligger et hestehode eller tre foran AMD på prosessorfronten for privatmarkedet viser de ingen tegn til å slippe opp for futt.

Intel på hugget


Santa Rosa: ny Centrino

Foruten prosessorer avanserer Intel også på andre fronter. Planlagt lansert i april 07 er nemlig Santa Rosa, den neste generasjonen av Intels populære Centrino-plattform, som altså er en samling teknologier som gir et visst nivå av kvalitet. Her blir det noen saftige nyheter, blant annet:

  • Intel Mobile 965 Express brikkesett med GMA X3000 grafikk.
  • Core 2 prosessor med ny sokkel (sokkel P).
  • Støtte for NAND (Robson) - internt flashminne som kan holde operativsystemet og ofte brukte programmer. Dette betyr mindre strømforbruk og hurtigere lastetid.
  • WI-Fi: IEEE 802.11n-standarden i tillegg til a/b/g.
  • WiMAX - et trådløst alternativ til bredbånd (over kortere avstander).
  • WWAN - datatrafikk over mobilteknologi, f.eks. GPRS.
  • 3.5G eller HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) - datatrafikk over 3G-nettverk.

Dobbel Duo

Intel på hugget

For å hoppe tilbake til prosessorkrigen er det nå klart at Core 2 Duo, som er Intels nye (og gode) dobbeltkjerneprosessor, vil få en fordoblet slektning allerede i november/desember. Det vil være Intels første firekjerneprosessor (Quad-Core), og vil kanskje ikke overraskende gå under navnet Core 2 Quad. Som sagt, den er tett beslektet med Core 2 Duo og det ser ut til at de fleste hovedkort med brikkesettene i965 og en del med i975X (kilde: AnandTech) vil støtte Core 2 Quad med en BIOS-oppdatering. At vi med det første kanskje ikke vil merke all verdens forskjell fra to til fire kjerner er en annen sak.


Core 2 Quad dukker kun opp som verstingutgave (Extreme Edition) på denne siden av jul, og vil få betegnelsen QX6700, med en klokkefrekvens på 2,67GHz og 2 x 4 MB cache. I praksis vil det være som 2 stk. Core 2 Duo E6700 på samme prosessorbrikke.

Først i første kvartal 2007 vil vi få Core 2 Quad i en prisklasse som er akseptabel for vanlige arbeidende. Om vi her snakker januar eller mars vet vi for øyeblikket veldig lite om.

Mindre og likevel mer

Når vi er inne på første kvartal neste år må vi også legge til at det er da AMD ventes å lansere sine første CPUer bygd på 65nm (nanometer - altså 1000 milliondels meter) prosess. Dette gjør at flere transistorer kan pakkes sammen på mindre plass, noe som igjen betyr at ytelsen kan øke og strømforbruket gå ned. Men også her ligger Intel godt foran AMD, med over 40 millioner prosessorer allerede produsert på 65nm.

Faktisk har Intel allerede en del produkter under utvikling på 45nm prosess, og har planer om å krympe ned sin Core-arkitektur til denne størrelsen i løpet av 2007.

Aggressiv tidsplan

Som et ledd i å holde på ledelsen i teknologi, har Intel ingen planer om å holde for lenge på samme mikroarkitektur slik de gjorde med Pentium 4. Kort fortalt skal de, i det minste frem til 2010, bytte til ny arktiektur annethvert år. Altså i år med Core, i 2008 og igjen i 2010. Årene i mellom (07 og 09) skal brukes til å få den eksisterende arkitekturen ned i størrelse. Altså:
2007: Core ned til 45nm
2008: Ny arkitektur, kodenavn Nehalem
2009: Nehalem ned til 32nm
2010: Ny arkitektur, kodenavn Gesher

og mer får vi egentlig ikke vite fra Intel akkurat nå, men det er jo greit siden det egentlig er litt håpløst å planlegge så langt frem i denne bransjen uansett.

Så hva med AMD?

Intels konkurrent vil selvfølgelig ikke sitte rolig og se på at erkerivalen stikker av med kundene, og har heller ikke stort rom for feilnavigering dersom Intel holder dette tempoet.

Men det betyr at Intel også har en veldig liten tabbekvote, og det med en farlig konkurrent pustende i nakken. Det er jo greit å ha planer, men å faktisk klare å gjennomføre dem er en helt annen sak. Et eksempel vi kan dra fram er Tejas, som var prosessoren som egentlig skulle ta over for Pentium 4. Denne dro for mye strøm, ble overopphetet og hele prosjektet måtte legges ned.

Intel på hugget


Men har AMD noe i det hele tatt å svare med? Vel, der er det vel bare tiden som kan gi svar. Som nevnt går AMD omsider over til 65nm produksjonsprosess ut på nyåret, og de har annonsert at K8L, en godt modifisert utgave av deres AMD64-prosessorfamilie med både to og fire kjerner, skal lanseres rundt midten av 2007. Akkurat hvordan den kan måle seg mot Intels Core-prosessorer gjenstår å se.

Det blir i det minste artig å se på racet!

Les også gjerne vår test av Core 2 Duo!
De siste ruterne vi har testet støtter forresten også IEEE 802.11n-standarden.