Intel og etterspørselen

Etterspørselen etter prosessorer er ingen stabil størrelse. Den varierer med markedet for dyre arbeidsstasjoner og billige hjemmemaskiner. Når prisene på andre hovedkomponenter stiger eller synker, forplanter dette seg over i etterspørselen etter forskjellige prosessortyper. Konkurransen mellom prosessorleverandørene er også sterk. Intel har i det siste fått merke dette både i den høyere og lavere enden av prisområdet.

At Intel fremdeles er den dominerende prosessorleverandøren er det ingen tvil om. Det er Intel som eier x86-arkitekturen som de andre etterligner, det er Intel og Pentium som er blitt merkenavnene alle kjenner. Men det er ikke bare fryd og gammen.

Lavere etterspørsel?

Spesielt i det amerikanske markedet har PCer i området rundt 1000 dollar vært storselgerne hittil i høst. En av de mest solgte modellene i august var Pavilion fra Hewlett-Packard, andre merker på toppen av salgslisten var rimelige maskiner fra Compaq, IBM og ikke minst iMac fra Apple som lå på en femteplass.

Ingen av disse maskinene hadde prosessor fra Intel, derimot var det en 300 MHz K6-2 fra AMD i alle PCene og selvfølgelig en PowerPC fra Motorola i iMac. Cyrix/IBM var også representert blant de syv mest solgte, og det var bare to av disse syv som benyttet en Intel-prosessor.

Lanseringen av den nye versjonen av Celeron, med en svært konkurransedyktig pris og ytelse, vil ganske sikkert gjøre utslag på statistikkene når nye PCer med denne prosessortypen har vært i salg en stund. Med Celeron har Intel rett og slett tatt livet av de svakeste Pentium-prosessorene.

Likevel viser disse tallene at ingen vei fører rett til himmelen. PC-markedet er et av de mest konkurranseutsatte som finnes, og ingen vet hva som vil skje i et lengre tidsperspektiv. Derfor vil vi forbrukere ha den fordelen at det er mange som slåss om vår gunst, og vi får stadig kraftigere og billigere maskiner å velge mellom.

Problemet vårt er når vi skal bestemme oss for å hoppe på og av denne karusellen.

Xeon og leveringsproblemer

I markedet for kraftige servere og arbeidsstasjoner har klarer ikke Intel å levere nok av sin aller raskeste og mest avanserte prosessor - Xeon. Det er en stund siden den ble lansert, men det har vært tekniske problemer både med selve prosessoren og mellom prosessoren og brikkesettet som den er avhengig av. Dette har gjort det umulig å levere for eksempel servere med fire Xeon-prosessorer.

Alle de ledende leverandørene som Dell, Compaq, IBM og HP, har nå lansert arbeidsstasjoner og servere med den siste versjonen av Xeon på 450 MHz med 512 Kb hurtigminne. Her er det foreløpig bare støtte for konfigurasjoner med opp til to prosessorer. Problemet er at leveringstiden i beste fall er lang, i verste fall helt uviss.

Til tross for dette har Intel satt ned prisene til systembyggerne med 300 dollar i forbindelse med lanseringen av Xeon på 450 MHz. Tidligere var prisen USD 1 124 for 400 MHz -versjonen med 512 K hurtigminne i kvantiteter på 1000 eksemplarer. 450 MHz-versjonen ble lansert til USD 824.

Prisene på Xeon-prosessorer med større hurtigminne har også gått kraftig ned i pris.