Intel-baserte nettbrett skal bli svært mye billigere, tynnere - og mye raskere, lover Intel. Foto: Microsoft
Intel-baserte nettbrett skal bli svært mye billigere, tynnere - og mye raskere, lover Intel. Foto: Microsoft Vis mer

Intel lover nettbrett til lavpris

Krigen om nettbrettene har bare så vidt begynt.

Publisert
Sist oppdatert

Nettbrettene er resultatet av mange forsøk som feilet gjennom mange år, men så kom Apple og viste hvordan det kunne gjøres. Etter iPhone-suksessen var ikke dette noe vanskelig, det var bare å lage brettet likt, bare større og kraftigere. Både operativsystem og hele infrastrukturen rundt kjøp av programvare var jo allerede på plass.

Og Apple selger flest, og tjener mest. Samtidig er utviklerne fornøyd og ikke minst brukerne.

Men Microsoft og Intel kan ikke bare sitte og la dette skje, og overlate alt til ARM-leiren og Apple, og til en viss grad Googles Android-univers.

Intel har nylig kommet med ganske friske uttalelser om prosessorer som lanseres snart.

>> Har du Mac, trenger du denne app-en

Atom Bay Trail

Mens ARM-leiren har prosessorer med fire kjerner, har Intels Atom bare hatt to kjerner og en stusslig grafikkdel. Til tross for dette har ytelsen vært på linje med mange ARM-baserte løsninger i en rekke nettbrett fra forskjellige leverandører. Men arkitekturen i Atom-prosessorene har ikke vært endret siden 2008.

Senere i år kommer det imidlertid en helt ny Atom, basert på en ny arkitektur mer i tråd med de større PC-prosessorene, og den vil ha fire kjerner. I tillegg vil den ha en grafikkdel som er basert på Intels HD4000 som vi finner i de nyeste PC-prosessorene.

Men det er ikke bare ytelsen som dobles, sier Intel, strømforbruket er også under stålkontroll med ultrarask svitsjing av kretser, hevdes det. Avhengig av bruken kan grafikkdelen aktiveres og deaktiveres på mikrosekunder. Dermed vil batteritiden vare en hel dag og standby-tiden i flere uker, skal vi tro Intel.

Les også: Tynnere enn dette skal du lete lenge etter

Mye lavere priser

Mens Apple har lagt seg i en høy prisklasse for alle sine nettbrett, lover Intel å komme med priser så lave at de kan selge nettbrett for 200 dollar, i følge Intels CEO Paul Otellini. Det er under 1200 norske kroner.

Det er snakk om et så lavt strømforbruk at selv om batteritiden er på linje med dagens løsninger, vil batteriene kunne gjøres mindre og hele konstruksjonen være under 8 millimeter tykk.

<strong> Foto:</strong> DinSide.no
Foto: DinSide.no Vis mer


En fordel med Atom-plattformen er at den er basert på x86 og derfor støtter alt som finnes av Windows-programvare. Nå sliter riktignok Microsoft med sitt operativsystem for berøringsenheter, både på mobiler, bærbare enheter og på stasjonære. De får ikke aksept for brukerflaten, den bryter med det alle kjenner og har i fingrene. Samtidig går noe av kritikken på at de nye gestene langt fra intuitive, de må læres, huskes og øves inn - ikke noen god strategi hvis man ønsker å begeistre massene.

Men grensesnittet er tross alt en beskjeden del av hele Windows-arkitekturen. Det er alt som skjer under overflaten som er viktig på lengre sikt, og Microsoft er allerede i gang med å gjøre endringer tilpasset tilbakemeldinger fra kundemassen.

Julesesongen

Planen er at det skal kunne være klart for nye nettbrett-produkter basert på de nye prosessorene i tredje kvartal, i god tid før julehandelen. Det er ambisiøst, men ikke umulig.

Men Apple har vel også ting på trappene, og rykter om en rimeligere iPad dukker stadig opp.

Og Android-brett får man som kjent for noen ganske få hundrelapper nå.

Slaget om brukerne er i alle fall ikke over, og det er jo en fordel for oss.

Samleside: Nettbrett

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer