Foto: Intel
Foto: IntelVis mer

Intel lover enda billigere PCer

Med sin nye lavpris-prosessor, Timna, håper Intel å presse prisene på økonomi-PCer enda lenger ned. Men hva er det som karakteriserer den nye brikken?

Vi ønsker oss alle billigere dataprodukter, og med nye teknologier spår Intel at PC-prisene vil synke kraftig i løpet av år 2000. Dette gjelder særlig de i utgangspunktet rimelige hjemme PCene, som ikke nødvendigvis byr på de nyeste gjennombruddene i datateknologi. I følge Intel vil slike PCer koste mindre enn 600 dollar (omtrent 4.800 kroner), og gjerne så lite som 399 dollar (i overkant av 3.000 kroner). Disse prisene vil oppnås takket være bruk av lavpris-komponenter, som integrerer mange funksjoner og tar mindre plass.

Alt på en brikke

Integrering av flere komponenter er ikke noe nytt konsept, men det er første gangen Intel satser på dette i så stor skala. Deres nye prosessor, Timna, vil være hjertet i de nye lavpris-PCene, og er i praksis en komplett PC i én brikke.

Timna inneholder en prosessor i Pentium II-klassen, en grafikkprosessor, 128 KB Level 2 hurtigbuffer og støtte for Rambus. Siden alt dette er kombinert i én brikke, vil kostnadene til PC-produsentene bli lavere, samtidig som et mindre hovedkort skal gi ytterligere plassbesparelse. Dette resulterer i billigere og mindre datamaskiner, som ikke har den aller beste ytelsen og funksjonaliteten, men som likevel er et godt valg for førstegangskjøpere og lite krevende brukere.

Vil det fungere?

Mange av hovedkort-produsentene er skeptiske til Timna. For det første er ikke integreringen av så mange komponenter en populær løsning – mange brukere ønsker blant annet å kunne oppgradere grafikkortet. Dette vil ikke være mulig med Timna, og stadige oppgraderinger av prosessoren med raskere integrert grafikk vil bli dyrt. Problemer forbundet med Rambus-teknologien er heller ikke så innbydende for produsentene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også usikkert når maskiner bygget på den nye prosessoren vil dukke opp. Selv om Intel regner med å ha prosessoren klar i løpet av år 2000, er det ikke sikkert at de viktigste hovedkortprodusentene rekker å omstille seg til de nye teknologiene før år 2001. Frem til da kan mye skje, og AMD har også god tid til å komme med et mottrekk.