Intel lanserer nye prosessorer: Y-serien

Strømbruk helt nede i 7 watt.

PC eller nettbrett? Jatakk, begge deler - de første er allerede på banen. Foto: HP
PC eller nettbrett? Jatakk, begge deler - de første er allerede på banen. Foto: HP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folks bruksvaner endrer seg, og flere og flere setter seg ikke lenger ned ved en PC for annet enn jobbing. Men de bruker mobiler og nettbrett stadig mer.

I desember 2012 skrev vi om Intels planer om å redusere strømforbruket til PC-prosessorene, slik at både nettbrett og andre PC-varianter i framtiden kan kjøre på samme maskinvare.

Nå har Intel lagt fram helt konkret informasjon om det første skrittet i denne retningen, og lanserer Y-serien av prosessorer.

Samtidig innfører de en ny målemetode for strømforbruk som tegner et penere bilde, men som definitivt har noe for seg.

Her er den tidligere oversikten over alle Ivy Bridge prosessorene

Y-serien

Hittil har Intel operert med begrepet TDP (Thermal Design Power, eller Point) som refererer til den effekten kjølesystemet i maskinen må håndtere. Dette er altså ikke det samme som hvor mye effekt maskinen bruker. Det kan være høyere, hvis noe går galt eller henger seg opp, men man tar utgangspunkt i det maksimale forbruket ved normale tilstander og belastninger.

Nye prosessorer krever stadig mindre strøm. Foto: Intel
Nye prosessorer krever stadig mindre strøm. Foto: Intel Vis mer


I forkant av lanseringen av den nåværende prosessorgenerasjonen Ivy Bridge annonserte Intel at denne ville ha et større spillerom med hensyn til TDP og begrepet cTDP - configurable TDP ble innført. Dermed kunne maskinene konstrueres mer fleksibelt, med større eller mindre kjøleløsninger etter behov, men samme prosessor. Ved større kjøleløsninger kunne prosessoren klokkes høyere med høyere ytelse og større strømforbruk.

Men under CES annonserte Intel den nye Y-serien og lanserte samtidig begrepet SDP - Scenario Design Power, som er forbeholdt denne serien. Her er det ikke kjøleløsningen som er utgangspunktet, men bruken - scenariet - som er vinklet mot berøringsstyrt bruk - touch.

Man måler det samlede effektforbruket av typiske bruksområder for touch-basert bruk pluss noe mer krevende bruk, men legger i det hele tatt lista lavere enn "hardere" PC-bruk. Dette er i tråd med hvordan bærbare enheter faktisk blir brukt.

Derfor kan Intel nå annonsere Y-serien med et vesentlig lavere effektforbruk, helt nede i 7 watt.

Intel lanserer nye prosessorer: Y-serien


Y-serien vil være i salg i løpet av første kvartal 2013.

Dette er fremdeles ikke helt der man bør være for bruk i nettbrett og mobiler, men de er på vei. Det skjer muligens ved neste generasjon 4 nanometers prosessteknikk.

Uansett maskintype er lavt strømforbruk en stor fordel for alle typer prosessorer, uansett om de havner i nettbrett, stasjonære eller i serverparker.

Her er vår første test av en PC med Ivy Bridge prosessor

Her ser du alle saker fra CES 2013.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer