Intel lanserer 6-kjerners Core i7

365 000 ganger raskere på 40 år.

Intel 4004 (til venstre) markerte starten på mikroprosessor-eventyret til Intel. De nye 6-kjerners i7-prosessorene (til høyre) byr på inntil 365 000 ganger høyere ytelse.
Intel 4004 (til venstre) markerte starten på mikroprosessor-eventyret til Intel. De nye 6-kjerners i7-prosessorene (til høyre) byr på inntil 365 000 ganger høyere ytelse. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det 40 år siden Intel lanserte sin første mikroprosessor. Intel 4004 var en 4-bits CPU som egentlig var ment for kalkulatorer, men som også fant veien inn i andre apparater. Den markerte starten på en eventyrlig utvikling som bokstavelig talt ble selve kjernen i PC-revolusjonen.

To nye toppmodeller

På 40-årsdagen lanserer Intel nå de første prosessorene med 6 kjerner i andre generasjon av Intel Core-familien "Sandy Bdrige". De to prosessorene har fått navnet Core i7-3960x Extreme Edition, og Intel Core i7-3930K.

Begge prosessorene er myntet på brukere og utviklere av de mest avanserte applikasjonenen og spillene, og 3960x skal ifølge Intel by på en ytelse som er 365 000 ganger høyere enn hva Intel 4004 kunne by på den 15. november 1971.

Les også: AMD FX - nytt gjennombrudd for AMD?

Overklokkernes våte drøm?

De to prosessorene har ingen sperre for overklokking. Dermed kan entusiaster eksperimentere med innstillingene og få enda høyere ytelse. I utgangspunktet kjører de på hastighetene 3,3 og 3,2 GHz, med respektive 15 og 12 MB L3-hurtigminne.

Begge prosessorene krever nye hovedkort basert på Intels nye X79-brikkesett, og bruker 130 watt under maks belastning. Prisen er relativt stiv, rundt 7600 kroner for 3960x og 4300 kroner for 3930.

Hvordan yter de i praksis?

Clas Mehus i norske PC World har testet prosessorene, og understreker at det i skrivende stund er svært få programmer som støtter seks prosessorkjerner. Den største forbedringen vil man normalt merke når man går fra én til to prosessorkjerner, noe mindre fra to til fire, mens forbedringen fra fire til seks pr i dag er liten i de fleste sammenhenger.

Han konkluderer med at at ytelsen er noe høyere enn på de foregående toppmodellene, men slett ikke revolusjonerende mye bedre. Som så mange ganger tidligere kan det se ut til at de nye toppmodellene byr på noe bedre ytelse, til en mye høyere pris.

Les også: Nye Intel-prosessorer kan oppgraderes med programvare

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer