Intel klar med billig-Pentium4

I august vil de første systemene med Intels nye i845-brikke, tidligere kjent under navnet Brookdale, være klare for markedet.

Med den nye brikken håper Intel at salget av Pentium4-systemer skal øke betraktelig. Grunnen er enkel. Systemer basert på den nye brikken støtter vanlig PC133 SDRAM, en minnetype som er langt billigere enn RDRAM (RAMBUS) som benyttes i dagens Pentium4-PCer. Dermed slipper også flesteparten av "oppgradererne" å bytte ut minnet som allerede sitter i deres AMD/Celeron/PII/PIII-PCer.

For tregt?

Ulempen er at PC133 SDRAM er langt tregere enn RDRAM, noe som fører til redusert totalytelse. Tester som Tom's Hardwareguide nylig utførte, viste at ytelsestapet er størst i spill, med 20-25% lavere ytelse enn på tilsvarende PCer som benyttet RDRAM. I de fleste kontor- og multimediaapplikasjoner ligger tapet på 10-15%.

Mange venter på at Intel skal komme med en brikke som støtter DDR-SDRAM, en minnetype som er minst like rask som RDRAM, men langt rimeligere. Men Intel har ingen planer om en slik lansering før til neste år. En annen brikkeprodusent, VIA har allerede et DDR-brikkesett for Pentium4 klart, og venter bare på at Intel skal godkjenne løsningen før de setter i gang full produksjon.

(Kilde: Tom's Hardware Guide)