Lesebrett er høyaktuelle kandidater til å bruke de nye Atom-prosessorene.
Lesebrett er høyaktuelle kandidater til å bruke de nye Atom-prosessorene.Vis mer

Intel klar med Atom for mobil og brett

Fra slappe netbooks til hotte mobiler og lesebrett?

Atom-platformen har ikke vært omfavnet på grunn av ytelse, men den har vært tilstrekkelig for beskjedne maskiner som minibærbare.

Men nå er Intel klar med en helt ny utgave, med hele systemet på én brikke i 45-nanometers teknikk.

Alt på en brikke

Den nye produksjonsteknikken gir langt lavere strømforbruk, opptil 50 ganger lavere hvileforbruk enn tidligere generasjoner. Samtidig er ytelsen kraftigere og størrelsen vesentlig mindre.

Både systemet og grafikken har en ytelse som vi kan sammenligne med det vi opplever på en PC, med rask spillgrafikk, håndtering av video opp til 1080p, videokonferanser med flere deltakere og raskt internett - og alt er i lommeformat.

Nøkkelen til denne kombinasjonen er både en kraftigere arkitektur og en dynamisk strømstyring som knapt bruker strøm i de forskjellige delene av systemet, når de ikke er i aktiv bruk. Spesielt hastigheten i svitsjingen mellom tilstandene er økt. Systemet trenger ikke mer enn 100 mikrowatt for å holde seg gående.

Intel klar med Atom for mobil og brett


Dessuten er resursbruken i de enkelte modulene direkte styrt av programvare på operativsystemnivå.

Les også: Mini-PC med spillytelse?

Hastigheter og bruksområder

Atom-platformen finnes i forskjellige hastigheter, opp til 1,5 GHz for mobiler og opptil 1,9 GHz for brett/pads og lignende håndholdte enheter.

Intel klar med Atom for mobil og brett


Brikkene i platformen støtter også WiFi. 3G/HDSPA og WiMAX, og flere operativsystemer er støttet, som Android, Meego og Moblin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye Atom-platformen er allerede til gjengelig for produsentene, men det vil nok ta litt tid før vi systemer bygd på denne er i salg.

Flere tekniske detaljer finner du hos vår søsterpublikasjon digi.no

Les også Fusion - amd sitt svar til intel