Willamette River i Oregon, USA. Som altså nå får en prosessor-protoyp oppkalt etter seg.
Willamette River i Oregon, USA. Som altså nå får en prosessor-protoyp oppkalt etter seg.Vis mer

Intel har passert 1500 MHz

Under en konferanse i California klarte Intel å presse sin nyeste prosessor over 1,5 GHz. Prosessoren, kalt Willamette, kommer ikke bare med høyere hastighet, men også med helt ny prosessorarkitektur.

Foran et publikum på 3181 deltakere på Intels utviklerkonferanse i Palm Springs, California, demonstrerte Intel den nye Willamette-prosessoren. Først ble klokkehastigheten målt til 1499 MHz, hvorpå den falt til 1492 MHz, før den endelig ble presset opp i akkurat 1500 MHz.

Prosessoren som ble vist, er ikke bare splitter ny og langt unna produksjonslinja – den bygger også på en ny prosessorarkitektur og er laget for å benytte den omstridte minneteknologien, Rambus.

Willamette kommer til å ha 32-biters teknologi, som vil erstatte den som finnes i dagens Pentium III. Prosessorens nye brikkesett har fått kodenavnet Tehama og vil benytte en systembuss på hele 400 MHz (Pentium III har per i dag 133 MHz som maksimal hastighet). Sammen med to-kanalers Rambus-minne vil Willamette klare å overføre 3,2 GB data per sekund.

I tillegg kommer Willamette med et nytt instruksjonssett, kalt SIMD2, som øker kapasiteten for samtidig behandling av data. Flyttallsenheten kommer til å ha kapasitet på 128 biter, mens regneenheten for heltallsprosessering vil kjøre på dobbel hastighet, altså 3 GHz.

Lanseringen for denne prosessoren er usikker – Intel sier at de vil klare å produsere hundretusenvis av dem i årets siste måneder, før produksjonen virkelig tar av i begynnelsen av 2001.

Artikkelen fortsetter under annonsen

1 GHz Pentium III

Men det er ikke Willamette-prosessoren som blir den første fra Intel som passerer den magiske 1 GHz-grensen. Dette skal dagens Pentium III-prosessorer klare allerede i tredje kvartal, flere måneder før Willamette kommer på markedet.

Også Celeron kommer til å bli tilgjengelig i raskere versjoner, og i tredje kvartal vil 700 MHz-varianten bli lansert. Men før dette kommer teknologien i Celeron til å oppgraderes, ved at 0,25 mikron-brikker blir erstattet av 0,18 mikron, som allerede benyttes av Pentium III.