Intel girer opp igjen

Etter at Intel leverte et noe dårligere resultat i annet kvartal enn forventet, lanseres snart enda en oppdatering av fremtidsplanene - i følge kilder. 700 MHz Xeon, 600 MHz Pentium II og Pentium II for bærbare på 366 MHz er de nye tallene som skal skape blest i markedet, og kanskje også berolige Intels aksjonærer.

Vi PC-brukere har havnet i et race, hvor maskinvaren blir stadig raskere mens programmene spiser opp den økte ytelsen ved å bli både tyngre og flere som skal håndteres samtidig. Dette er ikke noe unntak fra andre sider av den generelle utviklingen av det mange av oss kaller sivilisasjonen, så vi er i ferd med å venne oss til det - på et vis.

Produksjonen av prosessorer blir stadig mer avansert. Størrelsen reduseres for at det både skal bli plass til flere og raskere kretser og mindre varmeutvikling. Det neste skrittet er å gå ned til 0,18 mikrometer bredde på banene inn i prosessorkjernen, og dette vil gi vesentlig ytelsesforbedringer.

Xeon, den nyeste prosessoren som er beregnet for servere og arbeidsstasjoner, skal komme opp i hele 700 MHz i løpet av 1999. Den alminnelige Pentium II vil ikke ligge så langt under, det ryktes om 600 MHz i samme tidsperspektiv.

Billigprosessoren Celeron vil også bli raskere, og bli tilpasset 100 MHz FrontSide Bus, men vil først og fremst bli enda billigere. Allerede i høst er det duket for en kraftig reduksjon, ryktene sier at det er snakk om mellom 40 og 50%. Dette skyldes at de store produsentene har vært tilbakeholdne, siden differansen mellom Pentium II og Celeron ikke har vært stor nok, slik at de både kunne tilby vesentlig billigere PCer og samtidig tjene penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under kodenavnet Dixon utvikles det nå en Pentium II prosessor med et integrert, superraskt hurtigminne (eng. cache) på 256 KB i prosessorbrikken. Dagens Pentium II har hurtigminne som sitter i prosessormodulen, ikke i selve brikken. Det arbeider med halve klokkefrekvensen, mens Dixon-versjonen skal kjøre på full prosessorhastighet. Selv om 256 KB bare er halvparten av det dagens Pentium II leveres med, skal den økte hastigheten ikke bare kompensere for dette, men gi enda bedre ytelse.

Først etter at Dixon-teknologien er lansert i Pentium II-versjon, vil den også tilbys i Celeron, når tiden er moden. Det var tidligere snakk om at denne teknologien ville komme først i Celeron, men planene ser ut til å være endret. Det er også snakk om ytterligere integrasjon av Celeron og grafikkbrikken, men dette skjer først lengre inn i fremtiden. Andre prosessorleverandører tenker for øvrig i de samme baner, siden færre komponenter gir lavere pris.

Nye Intel-spesifikasjoner for arbeidsstasjoner

Senere i denne uken, under Siggraph-messen (en spesialmesse for grafikkløsninger av den tyngre typen), vil Intel presentere WTX - en spesifikasjon for arbeidsstasjoner basert på Intels teknologi. Intel har i flere år levert hovedkort for alminnelige PCer til mange store PC-produsenter, slik at disse skal "slippe" å utvikle slikt selv.

WTX vil være basert på Xeon-prosessoren og 4X AGP Pro, en ny standard for kraftig grafikkytelse. Dette innebærer nye endringer også i brikkesettet, og muligens støtte for flere nye teknologier. IEE 1394, den nye, svært raske serielle kommunikasjonsporten som også kalles FireWire, står ikke lenger på listen for integrasjon i vanlige PCer med det første. Dette bør ikke være til hinder for at det vil kunne integreres i et brikkesett for arbeidsstasjoner - vi kommer tilbake til dette når spesifikasjonen blir lansert offisielt.