Intel gir etter for boikott

Sikrere handel eller vern om privatlivet? Intels fremste salgsargument for den kommende Pentium III-prosessoren ble for mye for en del nettaktivister. Med trussel om en omfattende boikott, melder Intel at de gir etter for presset.

Intels tilsynelatende glade budskap om at databrukere skulle ta et langt steg fremover når det gjelder sikkerhet i elektronisk handel og bruk av intranett, ble møtt av en proteststorm fra dataeksperter og brukere verden over.

Intels nye Pentium III-prosessor skulle nemlig gjøre det mulig å knytte kredittkortnummeret ditt sammen med serienummeret på prosessoren, slik at misbruk ved elektronisk handel skulle elimineres.

Men hvis netthandel blir sikrere, hva da med anonymiteten? Websteder og servere vil med denne nye teknologien være i stand til å holde nøyaktig rede på sine brukere og hva de leste, når de var på nettet, hvor lenge osv. Uten at brukerne selv kunne gjøre noe for å hindre dette.

Det gikk ikke mange timer før kraftige reaksjoner på dette strømmet inn til nyhetsgrupper og magasiner. Amerikanske organisasjoner som Electronic Privacy Information Center, JunkBusters og Privacy International satte opp en egen tjeneste, BigBrotherInside, for å bekjempe Intels nye prosessor.

BigBrotherInside oppfordrer databrukere til ikke å kjøpe Intel-produkter, samt å sende brev eller epost til Intels grunnlegger Andy Grove med sin protest. Er ikke det nok, oppfordres du til å klage til dine lokale politiske representanter.

Intel gir etter

Og det nytter. Først gikk Intel ut og erklærte at det skulle være mulig å gjøre serienummeret usynlig. Men dette var ikke godt nok: Hva med alle de som ikke har tilstrekkelig med datakunnskaper til å gjøre dette?

I forrige uke gav Intel etter og bestemte at prosessorene skal leveres slik at de ikke automatisk gjør serienummeret tilgjengelig. Skal serienummeret ditt bli synlig, må du selv stille dette inn.

JunkBuster sa seg først tilfreds med løsningen. Men etter et 2 timers møte med Intel på torsdag i forrige uke, bestemte aksjonistene for å fortsette boikotten.

Åpent for hackere

Men det er ikke bare anonymiteten dataeksperter stiller spørsmålstegn ved. For hvor sikker blir Intels løsning når det du trenger programvare for å overføre serienummeret? Intels argument er at et serienummer i selve prosessoren gir en helt unik kode for hver datamaskin.

Men hva hvis programvaren er laget for å sende ut falske serienummer? Hvilken hjelp er det da i et unikt serienummer på hver prosessor?