Intel Express 3D AGP

Dette kortet er basert på Intels egen grafikkprosessor, i740, og har vært på markedet siden sommeren ’98. Av den grunn er ikke grafikkfunksjonene de mest imponerende, men kortet er et rimelig alternativ for deg som ikke må ha den nyeste teknologien.

Intel Express 3D AGP
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Intels Express 3D er et kombinert 2D/3D-kort. Intel har levert prosessoren til en rekke produsenter, og kjente navn som Hercules har benyttet den på egne skjermkort.

LES OGSÅ:

Dette er den første brikken Intel har laget, og firmaet kjøpte blant annet 2D-brikke-produsenten Chips & Technologies for å komme raskt på banen. Ytelsen på både 3D og 2D er lavere enn de konkurrentene vi har testet (blant annet Matrox Millennium G200).

Kortet finnes i både 8 MB og 4 MB-utgaver, og vi testet 4 MB-versjonen.

Installasjon

Med kortet følger det to CDer med drivere og annen programvare. Etter å ha installert kortet, valgte vi å legge ferden direkte til Intels hjemmeside for å laste ned de nyeste driverne.

Den siste versjonen vi fant hadde støtte for OpenGL programmeringsgrensesnittet og DirectX 6. Resten av installasjonen gikk uten problemer, og driverne hadde en del kalibreringsfunksjoner som farge- og gammakorrigering, samt lysstyrke- og kontrast-kontroller.

Det er verdt å merke at prosessoren på kortet er beskyttet av en stillegående vifte som holder den kjølig.

2D-grafikk

Intel Express 3D har akseptabel 2D-ytelse. Resultatene er lavere enn konkurrerende kort, men forskjellene er ikke så store at det er merkbart. Kortet scoret 3.340 på Final Reality-testen, hvor Matrox Millenium G200 fikk 3.516.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kortet fungerer derfor bra hvis du holder deg til hverdagslig Windows-bruk, men kommer svakt ut på avanserte tester som krever rask tegning av mange vinduer. Det finnes heller ingen støtte for mer enn 24-bits farger.

Spill-ytelse

I dag er 3D-funksjonene i et grafikkort avgjørende for dets suksess, og på dette feltet taper Intel terreng for konkurrerende produkter. I vår Quake II-test oppnådde kortet 37,6 fps (bilder pr. sekund) ved 640x480 oppløsning og 24,2 fps under 800x600. Bildekvaliteten er bra nok, men kortet har ikke støtte for en del grafiske funksjoner som er vanlig i dagens spill.

Generelt klarte Intel Express å kjøre så å si alle spillene vi prøvde, men det var ikke uvanlig med hakk. i740 er ikke noe kort for spillentusiaster, og vi vil derfor ikke anbefale det til slik bruk. Men liker du å spille litt enklere spill en gang i blant, er kortet fullt brukbart.

Oppsummering

Intel Express 3D har ikke TV-inn/ut muligheter eller videoredigering, men det finnes en DVD-dekoder i form av programvare levert av Zoran. Dette er et enkelt og rimelig kort for en gjennomsnittlig bruker som ikke stiller spesielle krav til verken spill- eller kontorbruk.

Kortet har aldri vært noe trussel mot 3Dfx-dominansen av spillmarkedet, og har blitt utkonkurrert på 2D/3D-fronten av aktører som Matrox. Det blir spennende å se til neste år når Intel lanserer neste generasjon.