Intel Core i7-965 Quad Extreme

Vi har sjekket ut Intels nye firekjerners flaggskip.

For den som ikke har fått det med seg har Intel nettopp kommet på banen med neste generasjon prosessorer: Core i7.

LES OGSÅ:

For mer dyptgående detaljer om hva som ligger bak denne betegnelsen bør du lese denne artikkelen, men når det gjelder det mer praktiske (og morsomme) - altså hva en slik prosessor kan gjøre i praksis - har Multicom lånt oss et lite monster av en stasjonær PC bestykket med en Core i7-prosessor.

Og Intel Core i7-965 Quad Extreme som vi snakker om i dette tilfellet er på ingen måte noen hvilken som helst Intel-prosessor heller. Den nye firekjerneren tikker av gårde på 3,2 GHz, og som Intels flaggskip mot privatmarkedet må det regnes som det aller heftigste vi vanlige dødelige kan putte i PC-en.

Men så koster den også 10000 blanke kroner.

Det er heller ikke bare å dytte en ny Core i7 i en eldre PC. Prosessoren krever nemlig et nytt brikkesett (altså nytt hovedkort) og DDR3-RAM for den som ikke har det.

Intel Core i7-965 Quad Extreme


Gamer 1200, som Multicoms spillmaskin heter, starter på omtrent 14000 kroner, men vi har altså fått verstingutgaven. Stikkord her er 3x2 GB DDR3-1600 minne, WD Velociraptor 300 GB harddisk og Nvidia GeForce 280 GTX med 1 GB RAM. Og selvfølgelig en Intel Core i7-965 Quad Extreme - alt pakket inn i et Thermaltake Armor+ superduperkabinett med blå lys og 1200W strømforsyning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så fikk vi endelig full pott på Vistas opplevelsesindeks, og det skulle vel bare mangle...
Så fikk vi endelig full pott på Vistas opplevelsesindeks, og det skulle vel bare mangle... Vis mer

På grunn av en glipp kom maskinen med 32-bit Vista, selv om det kreves 64-bit for å utnytte særlig mer enn 3,5 GB av de medfølgende 6 GB minne. Vi har likevel bruk denne installasjonen under test.

Merk forresten at dette ikke er en test fokusert på Multicoms Gamer 1200 som sådan, vi ser i hovedsak på Core i7-965 Quad Extreme sin rolle i dette oppsettet.

Vi nevner forresten også at prosessorene tilhørende Intels Extreme-versjoner ikke har fastlåst multiplier, noe som gjør de lettere å overklokke. Modige geeks kan altså med litt flaks og dyktighet få langt mer kraft ut av denne prosessoren enn den den kommer med som "standard". Vi skal dog ikke gå mer inn på dette i denne artikkelen.

10000 vs 10000

Det er altså mye snakk om den nye Intel-prosessoren, men spørsmålet er selvfølgelig hva som er forskjellen i praksis på en PC med en prosessor til ti tusen kroner og tja... hvorfor ikke en komplett PC-pakke som koster det samme.

I den anledning passer det selvfølgelig å dra fram våre beste PC-tilbud til 10000 kroner. De er riktignok fra sommeren, men på grunn av stigende dollarkurs og ellers få andre endringer i markedet er de på ingen måte uaktuelle. Dengang var det Netshop som ble kåret som beste tilbud, og det virker derfor naturlig (i den grad det er naturlig å sammenligne to PC-er der den ene er tre ganger så dyr) å kjøre denne mot Core i7-maskinen.

Kjappe spesifikasjoner: Intel Core 2 Duo E8400 (3,0 GHz), 4 GB RAM, 640 GB harddisk, ATI Radeon HD 4870 (512 MB) grafikk. Tilbudet inkluderte 24-tommers skjerm.

Testresultater

PCMark05:
(Verdi i poeng, høyere er bedre)

Intel Core i7-965 Quad Extreme


Ingen tvil om at det er forskjellige systemer som måles mot hverandre - spesielt minnehåndteringen gjør at båndbredde og hastighet har fått en ny vår med Intels QuickPath Architechture. En liten overraskelse er kanskje at Velociraptoren ikke gjør det bedre her, men så skal det nevnes at det var en meget god disk som fulgte med Netshop-tilbudet.

3DMarks/PCMark05 grafikk:
(Verdi i poeng, høyere er bedre)

Intel Core i7-965 Quad Extreme


På grafikkfronten varierer naturligvis resultatene etter hva testprogrammet legger vekt på - her er det jo ikke bare forskjellige prosessorer, men også helt to forskjellige grafikkort.

Spill:
(Verdi i gjennomsnittlige FPS (Frames Per Sekund) - høyere er bedre)

Intel Core i7-965 Quad Extreme


Ser vi nærmere på faktiske spill er det ingen tvil om at vår Gamer 1200 gjør det bedre - men det skulle da også bare mangle når den både har en råere prosessor og bedre grafikkort. Hva du må spørre deg selv er om den praktiske forskjellen er verd prisen. Her kjører vi forresten med oppløsning 1920 x 1200 og ellers like innstillinger.

Prosessorkrevende applikasjoner (en kjerne):
(Kjøretid i sekunder, lavere er bedre)

Intel Core i7-965 Quad Extreme


For prosessokrevende oppgaver er forskjellen påtagelig, men kanskje ikke dramatisk så lenge vi ikke snakker om applikasjoner som bruker mer enn en prosesseringstråd. Merk for øvrig at å kjøre ett slikt enkelttrådet program for fullt gjør at Core i7 i praksis bruker omtrent 13% av sin totale kapasitet.

Cinebench R10:
(Verdi i poeng, høyere er bedre)

Intel Core i7-965 Quad Extreme


I Cinebench R10 blir først prosessoren kjørt med en tråd, og deretter kjørt for full kapasitet. Her ser vi at når Core i7-965 Quad Extreme får lov til å slippe løs med alle kjerner og Hyper-Threading går det unna med 8 samtidige tråder! Det gleder gammel nerd å se slike bilder:

Intel Core i7-965 Quad Extreme

Verd det?

På papiret er dette rått parti - en flunkende ny firekjernes, 10000-kroners prosessor mot en aldrende tokjernet tass til 1500 kroner. Men som vi har sett av de faktiske testene, er ikke forskjellene så enorme som noen kanskje vil tro.

Intel Core i7-965 Quad Extreme


Intel Core i7-965 Quad Extreme vinner både på en raskere klokkefrekvens (3,2 GHz mot Core 2 Duo E8400 sin 3,0 GHz) og en nyere og mer effektiv arkitektur. E8400 henger likevel greit med i de fleste svinger - det er først når i7 får lov til å bruke alle kreftene at den virkelig raser fra.

Når det gjelder å rettferdiggjøre et kjøp av en slik firekjerners prosessor er saken at ikke så veldig mange applikasjoner vil la deg utnytte det fulle potensialet med alle kjernene. Så hvis du løper og kjøper Extreme-utgaven (du får heldigvis også langt rimeligere Core i7-prosessorer) har du enten et markerings- og skrytebehov, er en dreven overklokker eller infernalsk multitasker - eller så er det slik at programmer du bruker mye faktisk kan utnytte hele prosessoren.

Det sistnevnte er verd å merke seg når det gjelder en PC som skal brukes til gaming - for det er i skrivende stund nemlig ingen spill vi vet om som drar spesielt nytte av fire kjerner. Så med mindre du har ubegrenset med kronasjer er ikke den ultimate spill-PC-en utstyrt med en Core i7-965 Quad Extreme - den har en rimeligere i7 eller overklokkingsvennlig Core 2 Duo slik at vi kan bruke mer penger på grafikk.

En siste ting verd å merke seg er hvordan det endelig har løsnet for bruken av grafikkortets egen prosessor (GPU) til å gjøre visse prosessorkrevende oppgaver - GPGPU. Spørsmålet blir derfor om ikke et godt balansert CPU/GPU-par vil være bedre anvendte penger enn å blåse det meste på en dyr CPU.

Testresultat

Intel Core i7-965 Quad Extreme

Kjapp, opplåst multiplier

Dyr, ikke så mange programmer kan utnytte all kraften

Se alle våre tester