Intel eller AMD? Begge byr på potente utgangspunkter for mediesenter-PC, til en rimelig penge. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Intel eller AMD? Begge byr på potente utgangspunkter for mediesenter-PC, til en rimelig penge. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Intel Core i3 530 med Intel HD Graphics (Ironlake)

Grafikkbrikke integrert i prosessoren - et smart valg for mediesenteret?

I forrige uke testet vi grafikkløsningen ATI Radeon HD 4290, som er integrert på en rekke nye AMD-baserte hovedkort, sammen med prosessoren AMD Athlon II 635. Dette viste seg å være en meget smart løsning for deg som har lyst å bygge ditt eget mediesenter til stua. Absolutt alt av høyoppløselig videomateriale ble tygget og ekspedert uten noen form for hakking i alle mediespillerne vi testet.

Alternativ fra Intel

Hvis du derimot sverger til Intel, har du også mye å velge mellom i samme prisklasse (sub 2000 kroner for prosessor og hovedkort). Det mest nærliggende valget i økonomiklassen vil nå være et socket 1156-hovedkort med H55 Express brikkesett, og en tokjernet Core i3 eller i5-prosessor (Clarkdale). Det spesielle med denne kombinasjonen er at grafikkbrikken er integrert på selve prosessoren, og ikke på hovedkortet.

Intel Core i3 530 har grafikkbrikke integrert på prosessoren.  Foto: Bjørn Eirik Loftås
Intel Core i3 530 har grafikkbrikke integrert på prosessoren. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Hovedkortet er samtidig utstyrt med de nødvendige utgangene for tilkobling til skjerm eller TV, men disse kan ikke brukes dersom du velger en prosessor uten den integrerte grafikkbrikken. Vårt hovedkort, Asus P7H55-M, er utstyrt med én HDMI- og én VGA-utgang, og begge kan brukes samtidig for toskjermsløsninger. Dette kortet får du for rundt 800 kroner.

Under 2000 kroner for HK + CPU

Vi monterte hovedkortet i samme kabinett som i testen av ATI Radeon HD 4290, og benyttet de samme 2x2 GB DDR3-minnebrikkene og harddisken (1 TB Western Digital GP).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedkortet vi brukte har VGA- og HDMI-utganger. For øvrig er det enkelt utstyrt i forhold til AMD-kortet, som kostet et par hundrelapper mer. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Hovedkortet vi brukte har VGA- og HDMI-utganger. For øvrig er det enkelt utstyrt i forhold til AMD-kortet, som kostet et par hundrelapper mer. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Prosessorvalget falt på Intel Core i3-530, som i skrivende stund er den billigste av prosessorene med integrert grafikkbrikke. Denne får du for 900-1000 kroner i mange nettbutikker, og totalprisen på pakka skulle dermed ikke avvike mye fra vårt AMD-oppsett.

 Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Plassbesparende og stillegående

Totalt trekker Intel-løsningen maks 73W under belastning, og kjølebehovet er beskjedent. Det merket vi raskt på prosessorvifta, som hadde meget lav omdreingingshastighet og tilhørende lav støy, til tross for at kjøleelementet bygde vesentlig mindre i høyden enn tilfellet var med AMD. Det gjør det enklere å plassere Intels kombinasjon i trange kabinetter.

Vi installerte Windows 7 Home Premium på maskinen, og det hele forløp uten problemer. Mye av maskinvaren, inkludert nettverk og grafikk, fungerte imidlertid ikke uten at vi installerte driverne fra den medfølgende CD-en.

Ytelsestestene

Windows Opplevelsesindeks indikerte at ytelsen på dette systemet ligger litt under AMD-oppsettet vårt. Med to færre kjerne var dette også noe vi hadde gjort regning med:

Intel Core i3 530 med Intel HD Graphics (Ironlake)


Passmark Performance Test viste at forskjellene var temmelig store på prosessorene isolert:

Intel Core i3 530 med Intel HD Graphics (Ironlake)


Grafikkytelsen hellet derimot begge veier:

Intel Core i3 530 med Intel HD Graphics (Ironlake)


Avspilling av 1080P-materiale

Tall er én ting, hvordan det fungerer i praksis er noe annet. For de fleste som bygger mediesenter er det først og fremst video som er viktig, og for å sette systemet på skikkelig test lastet vi inn en rekke videoklipp i full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler) i mediespillerne Windows Media Player, VLC 1.0.5 og Media Player Classic Home Cinema. Her ser du hvordan det gikk:

(Artikkelen fortsetter etter bildene)

WMV 1080P, Windows Media Player. Latterlig lav CPU-belastning.
WMV 1080P, Windows Media Player. Latterlig lav CPU-belastning. Vis mer


DivX 6 1080P, Windows Media Player. Absolutt ingen problemer under avspilling.
DivX 6 1080P, Windows Media Player. Absolutt ingen problemer under avspilling. Vis mer


DivX 6 1080P, Media Player Classic Home Cinema. Ingen problemer.
DivX 6 1080P, Media Player Classic Home Cinema. Ingen problemer. Vis mer


MKV 1080P, Media Player Classic Home Cinema. Legg merke til den til dels høye belastningen av prosessorkjerne 2.
MKV 1080P, Media Player Classic Home Cinema. Legg merke til den til dels høye belastningen av prosessorkjerne 2. Vis mer


MKV 1080P, VLC. Som ventet krever dette mer av prosessoren, siden versjonen vi testet ikke støtter GPU-aksellerert avspilling.
MKV 1080P, VLC. Som ventet krever dette mer av prosessoren, siden versjonen vi testet ikke støtter GPU-aksellerert avspilling. Vis mer


Prosessorbelastningen var overraskende høy under avspilling av MKV-filen i både VLC og Media Player Classic. Vi opplevde ikke hakking, men det kunne fort skjedd dersom vi hadde brukt PC-en til andre oppgaver samtidig. VLC-versjonen vi brukte belaster kun prosessoren under avspilling, mens Media Player Classic har støtte for å grafikkaksellert avspilling. At så ikke skjedde i vårt tilfelle kan tyde på at støtten for Intel HD Graphics i skrivende stund er begrenset.

Temperaturen oversteg aldri 56 grader under maks belastning. Det var halvannen grad lavere enn AMD Athlon II 635, til tross for at denne hadde både større kjøler og vifte som roterte raskere. Ingen av viftene kan uansett omtales som annet enn svært stillegående:

Intel Core i3 530 med Intel HD Graphics (Ironlake)


Konklusjon

Nok en gang har vi bevist at dersom du bruker 2000 kroner på hovedkort og prosessor behøver du ikke å investere i dedikert grafikkort. Dette er viktig å tenke på når du skal bygge mediesenter, har begrenset plass i kabinettet og er opptatt av lav varmeutvikling og lav støy.

Av de to systemene vi har testet, er vi ikke i tvil om at AMD-løsningen er å foretrekke - vel og merke dersom du har plass til det. Prosessorkjøler og vifte bygger litt mer i høyden enn Intels svært kompakte alternativ, men til gjengjeld får du et kraftigere system med flere tilkoblingsmuligheter, til omtrent samme pris.

Her finner du testen av AMD-løsningen.