Intel Core 2 Duo

Core 2 - Intels nye prosessor - er sluppet ut av buret. Vi har nå kjent hvor bra det nye dyret kan bite fra seg.

Intel Core 2 Duo

  1. Ytelse og oppsummering
Intel Core 2 Duo


Kun litt over et halvt år har gått siden Intel slapp sin Core-prosessor rettet mot bærbare PCer. Uten å overdrive kan vi vel si at denne har vært en ubetinget suksess. Lavt strømforbruk og god ytelse har gjort at både Core Solo (enkel kjerne) og Core Duo (dobbel kjerne) har blitt tatt i mot med åpne armer av både brukere og PC-produsenter.

Nå er det altså Core 2 sin tur. Men denne gangen er ikke prosessoren rettet eksklusivt mot bærbare PCer, også Intels Pentium-linje i vanlige PCer vil nå bli faset ut. Core 2 Duo for stasjonære går under kodenavnene "Conroe" og "Allendale", og det er nettopp disse prosessorene som nå lanseres. "Merom", som altså blir den mobile varianten av Core 2 Duo, tar over for vanlige Core-prosessorer og lanseres i august. En tredje variant, "Woodcrest", er rettet mot servere og arbeidsstasjoner og vi vil ikke ta for oss denne her.

Sokkel 775

Intel Core 2 Duo

Alle Core 2-prosessorer vil være dobbeltkjernede og 64-bits, og Conroe/Allendale vil komme i "gode gamle" sokkel LGA 775. Dette betyr likevel ikke at du glad og fornøyd kan jogge til nærmeste landhandel for å handle inn kun en prosessor, for ikke alle chipset (eller alle hovedkort med selv kompatible chipset) vil støtte en direkte oppgradering. Men har du et relativt nytt hovedkort med sokkel 775 er det altså en mulighet - det greieste er å sjekke hos hovedkortprodusenten for å se om du kan smile bredt resten av dagen.

For deg som sitter på en bærbar med den eldre 32-bits Core-prosessoren og verker etter det nyeste så kan du begynne å smile allerede nå. Etter alt å dømme skal du uten særlig større utfordringer enn en BIOS-oppdatering kunne oppgradere til Merom når den altså dukker opp neste måned.


Men tilbake til prosessorene for stasjonære: disse slippes tradisjonen tro som "vanlige" Core 2 Duo-prosessorer og XE - Extreme Edition, som tar over for Pentium Extreme Edition-prosessorene.

Core 2 vil merkes på samme måte vi er kjent med fra de vanlige Core-prosessorene: en bokstav og tallrekke. Standardprosessorene vil hete:
E6300 - klokkefrekvens på 1,86 GHz
E6400 - klokkefrekvens på 2,13 GHz
E6600 - klokkefrekvens på 2,4 GHz
E6700 - klokkefrekvens på 2,67 GHz

Allendale-prosessorene har 2 MB delt L2 cache, mens Conroe har det dobbelte. E6300 og E6400 tilhører Allendale-familien.

Flaggskipet Conroe XE vil ganske enkelt være klokket høyere enn E6X00-familiene. Den har benevnelsen X6800, og en klokkefrekvens på 2.93 GHz. Utover høsten og vinteren vil også denne få raskere storebrødre.

Klikk deg videre her og se på ytelsen!