Intel Celeron opp til 433 MHz

Den store lanseringen fra Intel i dette halvåret er egentlig Pentium III, men Intel vil også feste grepet om det lavere prisleiet, med nye versjoner av Celeron-prosessoren.

Selv om Intel også har andre bein å stå på, vil ikke selskapet la seg rykke ned fra lederposisjon i noen del av markedet. Dette gir seg utslag i stadige prisjusteringer og nye lanseringer. Denne gangen er det altså Celeron som står for tur.

LES OGSÅ:

Høyere hastigheter

Celeron vil lanseres i en hastighet på 433 MHz allerede den 24 mars. Dette er flere måneder tidligere enn tidligere antatt, det var da snakk om juni som lanseringsmåned.

Hva som blir den maksimale hastigheten på prosessorer i Celeron-familien, gjenstår å se. Om den vil forsette på 66 MHz busshastighet eller gå opp til 100 er usikkert. Det påstås at Pentium III vil jekkes opp til 133 MHz busshastighet senere i år når Intel lanserer nye brikkesett. Mye tyder på at dette er tidspunktet da Celeron på 100MHz busshastighet blir lansert.

Lavere priser

Det meldes at prisene på 400 MHz-versjonen av Celeron, som kom på markedet rett etter nyttår, vil synke allerede fra 7 februar. Først og fremst gjelder dette den nye versjonen for montering i 370-pinners sokkel. Det er i denne formfaktoren de største prisfallene vil komme også i tiden framover.

Både Intel og andre produsenter av hovedkort med 370-pins sokler sørger for at også disse er priset lavere enn hovedkort for Slot-1. Slot-1-kortene kan huse både Pentium II, Pentium III og Celeron og vil derfor fortsatt ha en noe høyere prisprofil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var ikke ventet noen prisnedsettelse før i april, så denne lanseringen kommer som en overraskelse på mange PC-produsenter. Det er helt klart at konkurranse fra AMD og nye aktører, som fremdeles lurer i buskene, påvirker Intels beslutninger.

Hva betyr dette for brukerne?

Forskjellen i ytelse på en Celeron 433MHz og en Pentium III på 450 eller 500 MHz vil for de fleste brukere ikke være dramatisk stor. Det er bare på spesielle typer programmer som opererer med krevende prosessering av mediadata at forskjellen vil være vesentlig. Avhengig av programvare og oppgave vil forskjellen her være dramatisk, ifølge kilder. Spesielt på lyd – og videobehandling i sanntid vil det være mulig å mangedoble ytelsen sammenlignet med Celeron, eller Pentium II.