Intel Celeron i ny utgave

Mandag 24. august slipper Intel neste generasjon prosessor i Celeron-familien. Den kommer nå med 128K internt hurtigminne som kjører på samme hastighet som resten av prosessoren. Svakhetene som tidligere har heftet ved denne prosessoren blir dermed praktisk talt eliminert. Men til gjengjeld må Intel ofre noen "eldre" prosessorer.

Tester av PCer med første utgave av Celeron viste at den var langt svakere enn Pentium II med samme klokkehastighet under kjøring av vanlige programpakker som Word, Excel osv. Dette skyldtes mangelen på annet-nivå hurtigbuffer (Level 2 cache), som gjør at prosessoren stadig må hente data i det vanlige minnet. Dette minnet er vesentlig langsommere enn en hurtigbuffer og gjør at prosessoren bruker mesteparten av tiden på å vente på data som den kan jobbe med.

Med 128K internt hurtigminne på full hstighet internt i selve prosessorbrikken, vil vi se en klart forbedret ytelse. Selv om dette hurtigminnet bare er en fjerdedel så stort som på Pentium II, kompenseres dette i stor grad av hastigheten. På Pentium II er hurtigminnet ikke integrert, men opptrer i form av separate brikker plassert på prosessormodulen og kjører på halve prosessorhastigheten.

For PC-produsentene og brukerne betyr dette at de kan få en langt rimeligere Celeron-prosessor på 300 eller 333 MHz som gir praktisk talt like god ytelse som en Pentium II-prosessor på samme hastighet.

For Intel betyr dette at de ikke lenger vil kunne selge Pentium II med 266, 300 og 333 MHz, siden de rett og slett blir utkonkurrert.

Dermed får vi i realiteten to produktlinjer fra Intel: Celeron som dekker hastighetene fra 266 til 333 MHz som kjører med 66 MHz systembuss, og Pentium II fra 350 til 450 MHz som kjører på 100 MHz systembuss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

24. august lanserer Intel også 450 MHz-utgaven av Pentium II.

Det kan som vanlig forventes at AMD og andre konkurrenter svarer med å sette ned prisene på sine produkter i løpet av de nærmeste dagene.