Dette er riktig nok bare en prototype, men i fremtiden kan Thunderbolt 2-plugger bli vanlige. I teorien kan en plugg med 128 GB kapasitet fylles på litt over 50 sekunder. Foto: PC World
Dette er riktig nok bare en prototype, men i fremtiden kan Thunderbolt 2-plugger bli vanlige. I teorien kan en plugg med 128 GB kapasitet fylles på litt over 50 sekunder. Foto: PC WorldVis mer

Intel annonserer Thunderbolt 2

Glem alt du visste om hastigheter.

Under årets Computex-messe i Taiwan viste Intel fram en prototype på en ny minneplugg på 128 GB. Det er altså snakk om en romslig plugg, men det er ikke poenget. Pluggen kommuniserer nemlig ikke med PC-en gjennom en USB-port, men via Thunderbolt-porten. Det åpner for ekstreme hastigheter.

Nå skynder vi oss å legge til at det er svært få PC-er som har slik Thunderbolt-port, med unntak av Apple, som har hatt dette i sine Mac-maskiner siden 2011. Det er imidlertid ventet å forandre seg i tiden som kommer. Thunderbolt har nemlig mange egenskaper som langt overgår USB, ikke minst når det kommer til hastighet.

Les også: USB blir superrask og strømsterk

Snart fire ganger raskere enn USB 3.0

Thunderbolt har en teoretisk maks-hastighet på 10 Gbps, som er mer enn dobbelt så raskt som USB 3.0 (4,8 Gbps). Ikke nok med det, Intel benyttet anledningen til å annonsere Thunderbolt 2, som dobler hastigheten til 20 Gbps, eller svimlende 2,5 GB i sekundet.

Det betyr for eksempel at det under optimale omstendigheter ville tatt i overkant av 50 sekunder å fylle hele den romslige pluggen med data.

Så enkelt er det naturligvis ikke, det er alltid flere flaskehalser i en slik prosess. Intel vil heller ikke si nøyaktig hvor rask den er, men at den vil dra nytte av forbedringene som ligger i Thunderbolt 2. Det skal sitte en SSD fra Sandisk på innsiden. Disse har ofte praktiske lese/skrivehastigheter på 300-500 MB pr sekund, noe som uansett er langt raskere enn de raskeste USB 3.0-pluggene på markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik ser den altså ut, Thunderbolt-porten. Har du en nyere Mac har du sannsynligvis allerede stiftet bekjentskap med den.
Slik ser den altså ut, Thunderbolt-porten. Har du en nyere Mac har du sannsynligvis allerede stiftet bekjentskap med den. Vis mer


Fokus på 4K-video

Intel fokuserte imidlertid mer på overøring av høyoppløst video, i sin annonsering av Thunderbolt 2, skriver Mashable, og hevder at standarden skal fint tåle å overføre 4K-video (oppløsning på ca 4000 x 2000 piksler) til en ekstern skjerm og streame 4K-innhold andre veien - samtidig, via én og samme tynne kabel.

Det er ventet at de første hovedkortene og PC-ene med Thunderbolt 2-port vil dukke opp tidlig i 2014.

Flere saker om ny teknologi