Windows 7-logoen funkler mens installasjonen startes opp
Windows 7-logoen funkler mens installasjonen startes oppVis mer

Installert på 17 minutter

Å installere Windows på en blank harddisk har sannsynligvis aldri gått raskere, men har du eldre maskinvare må du regne med en god jobb i etterkant.

Å installere et operativsystem kan ta tid. MacOS Leopard tok for eksempel over en time å installere på vår Mac Mini, men til forskjell fra en "normal" installasjon av Windows, krevde ikke den jobben at drivere til skjermkort, trådløst nettverkskort, brikkesett måtte legges inn i etterkant. Alt var på plass - naturligvis fordi Apple hadde full kontroll på maskinvaren.

Det er den delen som ofte er mest tidkrevende når du installerer Windows på en PC, med mindre du er veldig heldig.

Raskere med Windows 7

At Windows 7 beta er raskere å installere enn sin forgjenger Vista, er et faktum. Vi har gjort flere tester av dette. På en bærbar PC tok installasjonen av Vista 40 minutter, mens installasjon av Windows 7 beta tok 30 på samme maskin.

På vår billig-PC tok installasjonen knappe 17 minutter. Vista-installasjon på samme PC tok rundt 25.

Noen deler av prosessen er optimalisert, blant annet vurdering av grafikkytelsen. Denne kunne ta flere minutter på Vista, men er unnagjort på sekunder i Windows 7 beta. Det er imidlertid også grunn til å huske på at det er betydelig mindre data som skal kopieres fra DVDen til harddisken, enn hva som var tilfelle med Vista.

I bildeserien under ser du hvordan prosessen forløper:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Velkjent oppstart på installasjonen.
Animerte Windows-logo med 16,7 millioner farger er nytt.
Windows 7-logoen funkler mens installasjonen startes opp
Advarsel dersom maskinen har for lite minne.
Veldig mye er uforandret fra Windows Vista.
Siste omstart etter at all kopiering er foretatt.
Etter en kjapp kontroll av grafikkytelsen, dukker den nye innloggingsskjermen opp.


Som smurt

Det viste seg at selv på vår beskjedent utstyrte PC kjørte operativsystemet helt fint. Alt av drivere, med unntak av det trådløse nettverkskortet fra CNet, var på plass rett etter installasjonen. Her virket imidlertid Vista-driverne som fulgte med, uten problemer.

Til og med de gjennomsiktige Aero-effektene var der, og animasjonene gled over skjermen helt uten hakking.

Vi har ikke gjort noen konkrete målinger, men responsen i forhold til å installere og starte programmer, veksle mellom programmer etc går kjapt og greit. Når vi plugger inn ekstrautstyr via USB-kontaktene, gjenkjennes de og installeres merkbart raskere enn på vår langt dyrere kontor-PC som er ustyrt med Windows Vista.

Problemer med eldre maskinvare

Hva med deg?

Har du lastet ned Windows 7? (Avsluttet)
Ja, da den ble lagt ut fra Microsoft(39%) 705
Nei, jeg har det ikke travelt med Windows 7(21%) 389
Jepp, før den ble offisiell. Hehe(19%) 341
Nei, men har tenkt å gjøre det(16%) 298
Nei, jeg bruker ikke Windows(4%) 81
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


På alle PCer med nyere maskinvare har det vært en sann glede å installere Windows 7 beta, sett i forhold til XP og Vista. Det meste av grafikkort (Intel, ATI og Nvidia) har vært støttet rett ut av esken, det samme gjelder skrivere og nettverkskort - både trådløse og kablet.

Det som imidlertid overrasket oss, er at mye av støtten for litt eldre maskinvare er borte - og dermed krever disse at du installerer drivere i etterkant. Et eksempel er vår 4 år gamle bærbare basert på klassikeren Compal CL56. Denne har blant annet et ATI Mobile Radeon 9700-grafikk og Intel BG2200-basert trådløst nettverk.

Windows Vista fant og installerte drivere uten problemer, men Windows 7 beta gav opp på mange vesentlige punkter:

Installert på 17 minutter


Ikke ferdig

Vi gjør oppmerksom på at Windows 7 fortsatt er i betafase, og at mye kan fortsatt endre seg før den endelige versjonen er klar senere i år. Men operativsystemet skal i følge Microsoft nå være ferdig med hensyn til funksjonalitet.

Les også:
Nå kan du laste ned Windows 7
Kommer Windows 7 allerede til sommeren?