Installere XP på USB-enhet?


Hei

Kan en installere winxp på en usb drive?
Og det vil virke?

Kjell-Olav

Datadoktoren svarer

Hei

Det spørs selvfølgelig på hvem du spør. I følge Microsoft selv er det et ganske så klart nei, men entusiastiske brukere har selvfølgelig sin egen oppfatning av om det er helt riktig. Så det finnes noen løsninger der ute. Noen serverer en strippet versjon av Windows XP hovedsakelig til nødbruk til bruk på relativt små minnepinner (ca. 256 MB og oppover), andre satser på store minnepinner eller harddisker med USB-grensesnitt.

Dessverre kan du ikke bare laste ned et ferdig image som du kan hive inn på USB-enheten. Du må jo nemlig fremdeles ha Windows-programvaren, og å legge dette ut til fri nedlasting ville jo vært piratvirksomhet. I tillegg vil et ”ferdig” OS i de fleste tilfeller kun virke for samme brikkesett som datamaskinen det har blitt installert på, og i tillegg kommer selvfølgelig drivere for alle enhetene i maskinen…

Så det som gjerne gjøres er å ta både OSet og all programvaren som du skal bruke, strippe det for alt unyttig for å spare plass deretter installere hele sulamitten ved å bruke spesiell programvare. Det er en nitidig og omstendig prosess, men lar du deg ikke skremme av litt jobb kan denne artikkelen hos Tom’s Hardware være et bra sted å begynne.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar