Installer Linux Mint i Windows

Vi viser deg hvordan.

Brenn CD-en og installer Linux Mint i Windows. Her forklarer vi deg hvordan du går fram.
Brenn CD-en og installer Linux Mint i Windows. Her forklarer vi deg hvordan du går fram. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har den siste tiden omtalt flere Linux-utgaver her på DinSide, og blant annet skrytt av hvor enkelt det er å installere operativsystemet. Ikke nok med det, du kan også prøve både Ubuntu, Fedora og Linux Mint uten å installere - ved å kjøre operativsystemet direkte fra CD/DVD.

Men det krever blant annet at du vet hvordan du får laget en CD/DVD med installasjonsfilene til operativsystemet, og det er altså denne delen av prosessen mange har etterlyst at vi går nærmere i sømmene. Derfor har vi laget denne guiden.

Les også: Linux Mint 11 - enklere enn Windows

Slik gjør du det

Først må du laste ned operativsystemet til en PC som er utstyrt med en CD/DVD-brenner. Det er også mulig å lage en USB-minneplugg med installasjonsfilene, men det skal vi ta for oss en annen gang.

I vårt eksempel skal vi laste ned Linux Mint 11 til en PC med Windows 7. Både i Windows Vista og i Windows 7 er det svært enkelt å lage installasjonsplater uten ekstra programvare. I XP må du ha et program som kan brenne "ISO images". Mer om det senere.

nedlastingssiden til Linux Mint finner du flere forskjellige versjoner som du kan laste ned:

image: Installer Linux Mint i Windows


Vi har valgt 32-bits CD-versjon, av to grunner. For det første støtter 32-bits-versjonen flest drivere og programmer, for det andre inneholder CD-en en mulighet for å installere Linux Mint som om det var et Windows-program. Dette gjør det svært enkelt å gjøre seg kjent med operativsystemet, bruke det og gjøre tilpasninger, uten risiko. Hvis du senere ønsker å fjerne det, gjøres det fra kontrollpanelet i Windows som for hvilket som helst Windows-program.

Velg en server å laste ned fra som ligger nært Norge, for eksempel en svensk. Da går det raskt å laste ned:

image: Installer Linux Mint i Windows


Legg merke til at filen du laster ned har filetternavn .ISO:

image: Installer Linux Mint i Windows


Det betyr at det er et såkalt speilbilde av en CD eller DVD.

Når den rundt 700 MB store ISO-filen er lastet ned kan du i Windows Vista og Windows 7 brenne ISO-filen til CD uten behov for ekstra programvare. Du høyreklikker ganske enkelt på filen, og velger "Åpne i - Disc Image Burner":

image: Installer Linux Mint i Windows


Sett inn en blank CD i drevet, og trykk på Brenn-knappen:

image: Installer Linux Mint i Windows


Len deg tilbake i stolen og vent til brenningen fullføres.

Hvis du har Windows XP må du starte CD-brenneprogrammet på maskinen, som garantert har en funksjon for å brenne ISO-speilbilder. Hvis ikke, er gratisprogrammet CDBurnerXP et glimrende valg.

Voila! Du har nå laget en Linux Mint installasjons-CD!

På CD-en du akkurat har laget finner du en fil som heter mint4win.exe:

image: Installer Linux Mint i Windows


Dobbelklikk på den, og snart får du opp følgende bilde:

image: Installer Linux Mint i Windows


Du har altså tre måter å prøve Linux Mint på, demo, full installasjon og installere i Windows (det samme gjelder for Ubuntu).

Merk også at CD-en du har laget er oppstartbar (bootbar). Det betyr at du kan sette den i drevet for eksempel på en PC uten operativsystem, kjøre Linux Mint direkte fra CD, og eventuelt installere det til harddisken. Det er også mulig å installere Linux parallelt med Windows, men vi har for mange dårlige erfaringer med det til at vi kan anbefale det.

I vårt eksempel skal vi altså installere Linux Mint i Windows, perfekt for deg som vil utforske operativsystemet uten risiko, og samtidig få full funksjonalitet og god ytelse.

Trykk den midterste knappen, altså. På neste bilde får du spørsmål om hvor du vil installere Linux Mint, hvor mye plass som skal settes av til operativsystemet (11 GB eller mer anbefales), språk, brukernavn og passord:

image: Installer Linux Mint i Windows


Når du har gjort dine valg trykker du ganske enkelt på installasjonsknappen, og minutter senere får du spørsmål om du vil starte maskinen på nytt. NB! Fjern CD-en fra drevet nå.

Neste gang du starter PC-en blir du møtt av følgende oppstartsmeny:

image: Installer Linux Mint i Windows


Windows vil være standardvalg, så du må aktivt velge Linux Mint som operativsystemet som skal startes. Hvis du ikke velger noe vil Windows starte automatisk etter noen sekunder.

Nå starter siste del av installasjonen. Den tar bare noen minutter:

image: Installer Linux Mint i Windows


Logg inn med brukernavnet og passordet du definerte i starten. Velkommen til Linux Mint:

image: Installer Linux Mint i Windows


For å få fullt utbytte av operativsystemet bør du installere kodeker og oppgradere til DVD-versjonen. Dette tar gjerne ikke mer enn et par minutter, avhengig av internetthastighet og hvor rask PC du har:

image: Installer Linux Mint i Windows


image: Installer Linux Mint i Windows


Her finner du flere Slik gjør du det-artikler


Har du tips til temaer vi kan ta opp i Slik gjør du det-spalten? Send oss en epost!