Med Windows 8 innabords og uten alt dilldallet som fulgte med da vi kjøpte PC-en, har vi blant annet halvert oppstartstiden. Foto: Bjørn E Loftås
Med Windows 8 innabords og uten alt dilldallet som fulgte med da vi kjøpte PC-en, har vi blant annet halvert oppstartstiden. Foto: Bjørn E LoftåsVis mer

Installasjon av Windows 8 på billig-PC

Det tok oss én time å installere. Slik gikk vi fram.

I august kjøpte redaksjonen en Toshiba C850D bærbar PC. Vi kjøpte den av flere årsaker, for det første var det Norges billigste 15,6" PC på det tidspunktet, for det andre ønsket vi å finne ut hva man får og ikke får dersom man velger fra nederste hylle i PC-butikken, og for det tredje ønsket vi å se om vi kunne få den til å yte bedre ved å gjøre forskjellige grep i konfigurasjonen.

Ett av disse grepene var å installere operativsystemet fra bunn av, og det er dit vi har kommet i dag. I neste omgang skal vi bytte ut harddisken med en SSD, for å se hva det kan by på av ytterligere forbedringer.

Vårt case

Etter en rekke gode erfaringer med installasjon av Windows 8 på PC-er i redaksjonen, besluttet vi å prøve det samme på billig-PC-en fra Toshiba. Alle som kjøper PC i dag kan oppgradere til Windows 8 for en billig penge når operativsystemet lanseres i slutten av oktober, så dette er en aktuell problemstilling for alle.

Vi ønsket imidlertid ikke å oppgradere, men å installere fra bunnen av. Noe av formålet var jo nettopp å bli kvitt programvare som vi ikke har bruk for - blant annet for å lette belastningen og øke ytelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trinn 1: Backup

Men før vi kunne sette i gang å installere, ønsket vi naturligvis å sikkerhetskopiere alt innholdet på harddisken til en ekstern disk, i tilfelle vi skulle ønske å angre hele operasjonen, eller gjenopprette filer for videre bruk.

Det er mange måter å gjøre dette på, selv foretrekker vi å bruke gratisprogrammet Paragon Drive Backup & Recovery. Vi koblet til en ekstern harddisk via USB-porten, og lagret alt på harddisken til et image:

Installasjon av Windows 8 på billig-PC


Dette tok rundt en halv time.

Trinn 2. Installasjon av Windows 8

Vi hadde tilgang til en minneplugg med norsk utgave av Windows 8 Pro. En 90-dagers versjon av Enterprise-utgaven på engelsk kan lastes ned gratis. 26. oktober er Windows 8 tilgjengelig i butikkene for alle.

Ved å holde nede F12 under oppstarten kunne vi velge å starte PC-en fra minnepluggen:

Installasjon av Windows 8 på billig-PC


Snart kunne vi fjerne eksisterende partisjoner og installere til blank disk:

Installasjon av Windows 8 på billig-PC


Å installere Windows 8 gikk som ventet veldig lett. Du kan lese mer om de generelle erfaringene våre i denne artikkelen.

Hele installasjonsprosessen var unnagjort på rundt 10 minutter, ikke verst med tanke på at dette ikke akkurat er noe olja lyn av en PC.

Trinn 3: Driverinstallasjoner

Vi oppdaget imidlertid raskt at trådløst nett ikke var på plass, da vi ikke fikk spørsmål om tilkobling på slutten av installasjonsprosessen. Men vi fikk opprettet en bruker lokalt, og alt så ellers ut til å fungere bra.

En titt på kontrollpanelet avslørte imidlertid to mangler, en "ukjent enhet" og et nettverkskort:

Installasjon av Windows 8 på billig-PC


For å finne ut hva som befinner seg bak disse litt tåkete beskrivelsene, kan man høyreklikke på enhetene i lista, velge Egenskaper, Detaljer og Maskinvare-IDer fra nedtrekkslisten:

Installasjon av Windows 8 på billig-PC


Ved deretter å bruke tjenesten PCIdatabase.com fra en annen PC med nettilgang, kunne vi raskt finne ut hva som skjulte seg bak VEN_ og DEV_. Les mer om tjenesten i vår omtale.

I dette tilfellet dreide det seg om et Realtek trådløst nettverkskort og en Bluetooth-kontroller fra Toshiba. Begge deler kunne vi laste ned fra support-sidene til Toshiba, vel og merke Windows 7-utgaver, men de fungerte fint også i Windows 8:

Installasjon av Windows 8 på billig-PC


Og snart kunne vi koble oss på det trådløse nettet:

Installasjon av Windows 8 på billig-PC


Hele prosessen var unnagjort på godt og vel én time.

Er PC-en blitt noe raskere?

Nå gjenstår å kjøre ytelsestester for å se om maskinen har blitt noe raskere med Windows 8. Vi skal også kjøre batteritester. Men vi kan allerede nå røpe at på ett punkt er forbedringene svært målbar: Oppstartstiden er mer enn halvert, fra godt og vel ett minutt til 29 sekunder...

Følg med - fortsettelse følger!

Les testen av Toshiba C850D her