Foto: Erik Andersen
Foto: Erik AndersenVis mer

Installasjon av Windows 2000

Vi har installert Windows 2000 Professional Release Candidate 1 på en av våre test-PCer: en helt standard maskin med 200 MHz Pentium MMX-prosessor og 64 MB minne. Er den kraftig nok til Windows 2000?

Denne versjonen av Windows 2000 er sikkert veldig lik det endelige produktet, men vi må understreke at både ytelse og funksjonalitet fortsatt kan endre seg.

Start av installasjonen

Vi startet installasjonen ved å boote fra Windows 2000 CDen. Alternativt kunne vi benyttet fire installasjonsdisketter. Det er en mer enn det NT 4 benytter, og skyldes bedre utvalg av drivere til forskjellige lagringsenheter.

Likheten med Windows NT versjon 4 er slående under installasjonen. Den starter opp i tekstmodus med hvit skrift på blå bakgrunn, og begynner med å last enormt mange forskjellige drivere for lagringsenheter. Selv om det er umulig å registrere hver enkelt, observerte vi svært mange 1394-drivere. Støtten for FireWire er altså omfattende og det er mulig å installere direkte på en FireWire-enhet.

Vi brukte en blank harddisk på 5,1 GB, som er mer enn stor nok for å prøve ut Windows 2000. Men PCen var nok allikevel i svakeste laget: Første del av installasjonen tok godt over en time.

NTFS direkte

I NT 4 kan ikke installasjonspartisjonen være større enn 4 GB. Det skyldes at partisjonen først opprettes med FAT16-filsystem, før den konverteres til NTFS ved en senere omstart. I Windows 2000 kan du formatere den som NTFS med en gang og dermed spare deg dette steget. Vi laget en 5,1 GB-partisjon som fyllte hele disken. Du trenger ikke lenger å starte på nytt etter å ha partisjonert disken og sparer dermed hele to omstarter. Spesielt hvis du starter fra diskettene er dette en enorm forbedring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over i grafisk-modus

Når filkopieringen i tekstmodus er avsluttet, tar maskinen en omstart. Installasjonsprogrammet fikk faktisk problemer med å restarte maskinen slik at vi måtte hjelpe til ved å trykke på reset-knappen.

Selve oppstarten gikk fint og ligner veldig på NT4. Når installasjonen går over i grafisk modus, begynner den å detektere alle Plug & Play-enheter. Dette bildet er i veldig lyse og duse farger og ligner hverken på NT4 eller Windows 98. Detekteringen gikk overraskende bra og alt ble gjenkjent korrekt og problemfritt.

Innmelding i nettverket

Oppkoblingen til nettverket er veldig enkel. Windows 2000 Professional har ingen problemer med å få kontakt med våre NT4-servere. Vi måtte oppgi brukernavn og passord til en administratorkonto for å melde den inn i domenet, akkurat som med NT4. Selve installasjonsprosessen har mye mer til felles med NT4 enn Windows 98. Siden vi har en DHCP-server i vårt nettverk mottok den IP-adresse og Internett-innstillinger helt automatisk.

Valg av land og språk

Du er nødt til å fortelle Windows 2000 hvilken tidssone og hvilket land du er i. Det gjelder faktisk for to nivåer. Det ene er for brukeren, som i dette tilfellet er Administrator, og det andre er for systemet. Vi klarte ikke å finne innstillingene for systemet, men brukeren var enkel å justere for norske forhold. Men siden vi benyttet en amerikansk utgave av Windows 2000, forble systeminstillingene amerikanske. Send oss gjerne en epost hvis du har funnet ut av dette.

Førstegangs oppstart

Her får du et login-bilde som inneholder det samme som for NT4. Du må riktignok trykke på en knapp som utvider bildet, for å få tilgang til domenenavnet og avkryssningsboksen for ekstern pålogging. Når domenet er registrert, husker den dette fra gang til gang.

Rask nok til bruk

Selv om vi syns vår test-PC var litt i tregeste laget under installasjonen, er den helt grei til normal bruk når Windows 2000 først er installert. Vi har ikke hardkjørt den ennå, men prøvd både Office 2000 og Internett-surfing.

For å kontrollere USB-støtten, koblet vi til en Microsoft USB-mus mens maskinen var i drift. Det tok nesten fem minutter før den automatiske installasjonsrutinen vare ferdig, men da fungerte musen utmerket. Samtidig fortsatte vår eksisterende PS/2-mus å virke som før. Når driveren endelig er installert kan USB-musen plugges ut og inn uten problemer eller ventetid.

Mer om Windows 2000

Windows 2000 er nå installert i redaksjonen, og du kan se frem til flere artikler om operativsystemet. Vi vil vise deg hvordan konfigurasjonen skiller seg fra NT4 og Windows 98, og teste forskjellige nyheter.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Vi har installert Release Candidate 1 (Build 2072) som ble sluppet 1. juli. Allerede nå er en ny mellomversjon tilgjengelig for betatestere (Build 2099). Release Candidate 2 er forventet i september og Release Candidate 3 i begynnelsen av oktober. Den endelige versjonen forventes å bli sendt til produksjon i slutten av oktober.

Vi har riktignok tatt feil før, men erfaringene så langt forteller oss at Windows 2000 er i rute.