Installasjon av BeOS på en frittstående PC med IDE-disker

Den første PCen vi installerte BeOS på var den hjemmebygde Celeron 300A, som vi har skrevet om tidligere. Denne PCen har to store EIDE-harddisker på 10 og 12 GB som ikke er delt opp i mindre partisjoner.

Derfor valgte vi å bruke spesialversjonen av PartitionMagic til å lage en egen partisjon for BeOS. Dette programmet kan endre eksisterende partisjoner eller opprette nye partisjoner. Programmet installeres som et hvilket som helst Windowsprogram. Når du velger å lage en BeOS partisjon, avsluttes Windows og PartitionMagic startes i DOS. Her er det i prinsippet bare å velge størrelse på den partisjonen du vil ha for BeOS, og la programmet gjøre resten.

Etter omstart fra disketten som følger med, startes selve installasjonen av BeOS, og du får muligheten til å installere en BootManager som gir deg en meny ved oppstart. I denne menyen kan du velge mellom Windows og BeOS når du starter PCen.

Første problem - og en enkel løsning.

Det første problemet var at vår test-PC hadde to skjermkort, AGP og PCI, med tilhørende skjermer. BeOS støtter foreløpig bare ett skjermkort, men vi trodde at vi kunne kjøre BeOS på den ene skjermen. Det fikk vi til etter hvert.

Problemet var at vår hovedskjerm var koblet til PCI-kortet, og dette settes opp i BIOS. Men BeOS insisterte på å bruke AGP-kortet. Under oppstarten av installasjonen, må man bekrefte lisensavtalen og klikke på en dertil egnet knapp med musepekeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men musepekeren fungerte ikke på den skjermen hvor vi skulle klikke, men på den andre, som for sikkerhets skyld gikk i svart.

Etter å ha satt AGP som hovedskjerm i BIOS fungerte det imidlertid fint.

Resten av installasjonen gikk uten problemer, og alt fungerte som forventet. Oppstartsmenyen (BootManager) dukket opp og vi kunne velge mellom Windows 98 eller BeOS.

Raskt

Det er langt raskere å starte BeOS enn Windows98, det tar bare noen få sekunder mens Win98 bruker nesten et minutt på å starte opp.