Test av trådløse 4G-rutere

Inntil 90 megabit i sekundet på mobilnettet

Tre trådløsrutere som gir deg mobilt bredbånd på hytta i påsken.

BREDBÅND VIA MOBILNETTET: Vi har testet tre trådløse 4G-rutere som får hele familien på nett i påskefjellet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BREDBÅND VIA MOBILNETTET: Vi har testet tre trådløse 4G-rutere som får hele familien på nett i påskefjellet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiden da mobilnettet først og fremst var optimalisert for tale, er for lengst forbi. Nå dreier det seg i større og større grad om dataoverføringer - raske dataoverføringer.

Med teknologier som LTE og LTE-A, (i Norge kalt 4G og 4G+), kan du koble deg til internett via mobilnettet og surfe med hastigheter som ofte både matcher og overgår den typiske bredbåndslinja i norske hjem.

Kan komme til å ta over

Og dette er bare starten. Snart vil femte generasjon mobilnett se dagens lys (5G), med hastigheter, responstid og kapasiteter som vil gjøre det mindre og mindre aktuelt med fastbredbånd i hjemmet. Dermed er det ikke usannsynlig at vi på et tidspunkt vil se en utfasing av fastbredbåndet, ikke ulik utfasingen av fasttelefonen de siste 10 årene.

Smarttelefonen gjør det enkelt å koble seg på nett overalt. Du kan også dele internett på telefonen, slik at andre kan koble seg på gjennom ditt abonnement og datapakke.

SIM-SPOR: Ruterne har et eget spor for SIM-kort, og via mobilleverandøren din kan du velge mellom forskjellige mobile bredbåndspakker. Dette kan fort vise seg å være den smarteste løsningen, ikke minst økonomisk, når hele familien skal være på hytta i påsken, og værmeldingene er så som så. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SIM-SPOR: Ruterne har et eget spor for SIM-kort, og via mobilleverandøren din kan du velge mellom forskjellige mobile bredbåndspakker. Dette kan fort vise seg å være den smarteste løsningen, ikke minst økonomisk, når hele familien skal være på hytta i påsken, og værmeldingene er så som så. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Det kan være en grei ad-hoc-løsning, men for lengre oppkoblinger, flere brukere, bedre stabilitet og dekning, kan en trådløsruter med støtte for mobilt bredbånd være den ideelle løsningen. For enkelhets skyld har vi kalt dem for 4G-rutere.

Brukerne kobler seg til 4G-ruteren via et vanlig trådløst nett, og så sørger ruteren for å koble seg opp mot internett via mobilnettet.

Vårt utvalg

4G-rutere kommer i mange størrelser og fasonger, og prisene for de enkleste starter gjerne under tusenlappen. I tillegg kan mobilselskapene ha modeller de selger med abonnement for en billig penge - da gjerne med bindingstid.

Modellene vi har valgt ut i denne testen, er tre av de mest aktuelle fra produsentene Asus, TP-Link og Zyxel. Disse koster fra rundt 1.200, men prisene kan variere fra dag til dag. Vi anbefaler derfor alltid å ta en titt på Prisjakt.no eller tilsvarende tjenester for å finne dagsaktuelle priser.

Samtlige av ruterne har en funksjon som gir deg varsel og kan stenge tilgangen når du har brukt opp en bestemt mengde data, som du selv kan definere. All administrasjon skjer via nettleseren på en PC, nettbrett eller mobil.

Asus 4G-AC55U

VERTIKAL: Asus har den største ruteren i testen, men den er laget for å stå vertikalt, noe som gjør det enkelt å plassere den for eksempel i en vinduskarm. Foto: Bjørn Eirik Loftås
VERTIKAL: Asus har den største ruteren i testen, men den er laget for å stå vertikalt, noe som gjør det enkelt å plassere den for eksempel i en vinduskarm. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Dette er testens aller mest avanserte 4G-ruter, og den koster også mest av disse tre. Den lar deg koble inntil fire datamaskiner, TV-er, spillkonsoller og annet utstyr direkte ved hjelp av kabel, og du kan også koble en harddisk eller minnepinne til ruteren hvis du for eksempel har filmer du vil dele med alle brukerne. Ruteren har også støtte for vanlig bredbånd, og kan derfor også fint brukes som en hjemmeruter.

BAKSIDEN: Her er det godt med tilkoblingsmuligheter. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BAKSIDEN: Her er det godt med tilkoblingsmuligheter. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Installasjonen er enkel og rett fram, du finner all informasjon du trenger på klistremerket på ruteren. Vi gir også et ekstra pluss for at alt skjer på norsk.

Skal du gjøre endringer i ruteroppsettet, kan alle mulighetene fort bli overveldende. Vi måtte for eksempel lete lenge før vi fant innstillingen for datagrenser og varsling.

Dette er ruteren med best rekkevidde i vår test. Hastigheten holdt seg stabil på alle de tre testpunktene våre, og bør rekke overalt i selv store hytter. Makshastigheten var noe lavere enn på de to andre, men ikke mye. Merk imidlertid at den ikke støtter LTE-A (4G+). Avhengig av hvor du befinner deg, kan det ha noe å si på makshastigheten du oppnår.

Tekniske data (ekstern lenke)

Testresultat

Asus 4G-AC55U

Terningkast 4

Enkel oppkobling, funksjonsrik, god rekkevidde

Stor, dyr, ikke LTE-A-støtte, kun USB 2.0, enkelte innstillinger litt godt skjult

TP-Link Archer MR200

BLANK: Med sin blanke og kompakte design, er ikke TP-Link så aller verst å plassere. Den er imidlertid laget for horisontal plassering, og kan derfor være vanskelig å få plassert i en smal vinduskarm, men kan henges vertikalt på en vegg. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BLANK: Med sin blanke og kompakte design, er ikke TP-Link så aller verst å plassere. Den er imidlertid laget for horisontal plassering, og kan derfor være vanskelig å få plassert i en smal vinduskarm, men kan henges vertikalt på en vegg. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Testens billigste 4G-ruter byr på mye av det samme som Asus 4G-AC55U, og kan også brukes som hjemmeruter. Den har fire nettverksporter på baksiden til utstyr du vil koble til med kabel, men merk at hastigheten på disse er lavere enn på Asus.

TRE ELLER FIRE: Du kan koble til inntil fire enheter med kabel, men skal du bruke den som hjemmeruter må den fjerde porten brukes som tilkblingspunkt for Internett (WAN). Foto: Bjørn Eirik Loftås
TRE ELLER FIRE: Du kan koble til inntil fire enheter med kabel, men skal du bruke den som hjemmeruter må den fjerde porten brukes som tilkblingspunkt for Internett (WAN). Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Installasjonen var ikke fullt så sømløs som på de to andre, ruteren tok for eksempel et par omstarter uten å gjøre oss oppmerksom på det og uten videre instruks.

Administrasjonsgrensesnittet er derimot upåklagelig, og endringer i innstillingene gjør du i en fei. Det eneste vi savner er støtte for norsk språk, på TP-Link Archer MR200 foregår nemlig alt på engelsk.

Rekkevidden er meget god, og bør dekke en normal hytte helt fint. Kun på testpunktet lengst unna kunne vi oppdage en liten nedgang på enkelte målinger. Også denne 4G-ruteren mangler støtte for LTE-A (4G+), noe som kan ha noe å si for makshastigheten.

Tekniske data (ekstern lenke)

Testresultat

TP-Link Archer MR200

Terningkast 4

Plasseringsvennlig design, funksjonsrik, god dekning, testens rimeligste

Litt rusk under installasjonen, kun 100 Mbps ethernet, kun USB 2.0, ikke LTE-A-støtte, oppsettet mangler norsk språk

Zyxel LTE4506

UTROLIG KOMPAKT: Ikke la deg lure av at det ikke er noen eksterne antenner her. Ruteren fra Zyxel bød på god dekning og hastighet gjennom hele boligen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
UTROLIG KOMPAKT: Ikke la deg lure av at det ikke er noen eksterne antenner her. Ruteren fra Zyxel bød på god dekning og hastighet gjennom hele boligen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Testens aller minste 4G-ruter skiller seg klart ut fra de to andre. Den har ingen eksterne antenner, og det kompakte, stående designet gjør at den kan tas med og plasseres nær sagt overalt. Den kan til og med drives av en vanlig mobillader!

Ulempen er at ruteren mangler støtte for USB-utstyr, og den kan heller ikke erstatte hjemmeruteren din. På baksiden finner du kun én nettverkskontakt (1000 mbps) som du for eksempel kan koble en spillkonsoll eller PC til via kabel.

ENKELT: Her er kun én nettverksport og strøminntak på baksiden. Merk at ruteren klarer seg med en helt vanlig mobillader, og kan derfor fint brukes for eksempel i eksempel i bilen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ENKELT: Her er kun én nettverksport og strøminntak på baksiden. Merk at ruteren klarer seg med en helt vanlig mobillader, og kan derfor fint brukes for eksempel i eksempel i bilen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Installasjonen er veldig enkel, og vi var på nett på under ett minutt. Siden har du et godt utvalg av funksjoner å velge mellom i oppsettet. Dessverre kommer ikke noe av dette i norsk språkdrakt, men du kan i det minste velge svensk om du synes engelsk blir gresk.

Vi savnet en SIM-kortadapter, noe som ble levert med de andre ruterne. Merk også at den glemmer SIM-koden når du drar ut støpselet, de andre har muligheten til å lagre denne. Det er sannsynligvis av sikkerhetsårsaker - LTE4506 er tross alt den klart mest mobile av de tre - og kan lettere havne på avveie.

Til tross for at den er liten og ikke har noen eksterne antenner, bød den ofte på den aller beste hastigheten av disse tre ruterne. Sannsynligvis skyldes dette at den støtter LTE-A (4G+). Rekkevidden er også overraskende god, vi så tendenser til fallende hastigheter i utkantene av testområdet, men fortsatt med like god eller bedre hastighet enn de to andre ruterne.

Produsenten lover at den skal kunne håndtere inntil 32 klienter samtidig, så denne 4G-ruteren er i sannhet en ulv i fåreklær. I dette utvalget får den stempelet «Best i test» fra oss i Dinside.

Tekniske data (ekstern lenke)

Testresultat

Zyxel LTE4506

Terningkast 5

Svært kompakt og enkel å plassere, støtter LTE-A (4G+), enkel å sette opp, høye hastigheter og god rekkevidde

Få tilkoblingsmuligheter, oppsettet mangler norsk språk, SIM-adapter følger ikke med.

Les også:
Test av super-rutere for store hus og mange brukere
Husker du dette, blir det enkelt å bytte ruter