Innkjøp

Hvor kjøper du fra, hva skal du handle inn og hvorfor? Her forsøker vi å gi noen gode tips.


I forrige forrige del listet vi kort opp hva slags deler vi var ute etter og omtrent hvor mye vi regnet med å bruke på dem.

Nå tar vi altså for oss innkjøp av komponenter, noe som kanskje kan virke nokså skremmende for de som er nye i gamet.

Kjøpe hvor?

Du har selvfølgelig flere muligheter for å velge akkurat hvor du skal kjøpe PC-deler. Din lokale datasjappe er en av dem, men når vi tenker pris er dette gjerne det dyreste alternativet. På den annen side er disse butikkene gjerne så små at det er de samme folkene som selger, bygger og reparerer PCer, så sjansen for at du faktisk skal få kompatible deler er stor. Men legg også merke til at utvalget kan være relativt lite, så du kan gjerne ende opp med et annet merke enn du hadde tenkt deg.

Bor du i en større by er det også mulig at du har store (rene) databutikker. Her er som regel prisene lavere og utvalget større, mens kunnskapen i de fleste tilfeller er like høy.

Innkjøp


Med de større elektrokjedene er det ikke alltid like greit. For det første er ikke utvalget av løse deler all verden, og ettersom selgeren ikke nødvendigvis har erfaring med å skru PC kan det hende du ender opp med noe helt annet enn du faktisk trenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste og ofte foretrukne muligheten er å kjøpe i en nettbutikk. Dette har også sine klare fordeler og ulemper. Nettbutikkene har som regel stort utvalg og lav pris, men å bestille krever altså litt kunnskaper (eller en god handleliste) fra din side. Du kan også bruke god tid og slipper utålmodige selgere, men dersom du føler du trenger hjelp likevel har de fleste nettbutikker også dyktige salgsfolk som kan hjelpe deg over telefonen. Til slutt, la oss minne om at du ved nettkjøp har 14 dagers returrett. Det betyr at hvis du bestiller feil eller angrer deg kan du altså returnere varen uten begrunnelse.

Dersom du bestemmer deg for å bruke en nettbutikk så er et godt tips å lete litt for å finne den billigste nettbutikken for det du skal ha. Da kan det være lurt å bruke en søketjeneste til dette. Et godt sted å begynne kan være Hardware.no sin prisguide eller dataseksjonen på DinPris.no.

Et problem er ofte det at enten har ikke den ene nettbutikken alle komponentene du skal ha, eller så har andre nettbutikker noe av det du skal ha enda billigere. Så av og til er det slik at vi enten bør eller må bestille fra flere butikker. Bare husk å ikke spre ordrene alt for mye, en forsendelse koster som regel fra 100 - 150 kroner i frakt og det må du ta inn i beregningen.

To ting som alltid sendes separat er kabinetter og skjermer. Så disse tingene kan du uansett bestille uavhengig av hvor du skal kjøpe de andre komponentene.

Valg av komponenter

Innkjøp


Siden vi har tenkt å bestille fra nettbutikk(er) har vi et godt utvalg. Stort utvalg et dog et tveegget sverd; det gir deg muligheten til å velge men gir ingen indikasjon om hva som er det bedre valget. Undertegnede har det minste et slikt problem ved kjøp av brød...

Selv om vi må regne med at de velrennomerte nettbutikkene ikke liker reklamasjoner og at derfor de fleste produkter holder mål, blir valg av deler i stor grad påvirket på samme måte som for andre typer varer. Altså tidligere erfaring med samme produsent, reklame, tester og omtaler i diverse publikasjoner og meninger fra venner eller likesinnede. I tillegg er det mange som diskuterer datadeler i forskjellige fora for å finne ut hva som til enhver tid er det beste valget.

Når det gjelder akkurat vårt byggprosjekt skal vi som tidligere nevnt legge vekt på støysvake komponenter. Her hjelper det dessverre ikke å gjøre noe halvveis, siden en maskin ikke er stillere enn den mest bråkete delen. Altså må alle komponenter være så støysvake som mulig. Dette begrenser selvfølgelig våre valg, og krever en viss innsikt i bygging av støysvake PCer. For de spesielt interesserte tipser vi om nettstedet SilentPCreview.com, som også har et oppegående forum.

Nåvel, la oss plukke ut et egnet kabinett --->