Utrolig men sant. 7,99 EB er ensbetydende med uendelig stor lagringsplass. Og nei, jeg ønsker ikke å bli sitert på det i år 2050...
Utrolig men sant. 7,99 EB er ensbetydende med uendelig stor lagringsplass. Og nei, jeg ønsker ikke å bli sitert på det i år 2050...Vis mer

Ingen grenser med Bitcasa Infinite Drive

Gir deg uendelig med lagringsplass i en nettsky-disk.

Drømmen om at vi en gang i fremtiden slipper å styre med lokal lagring og backup kommer stadig nærmere. Mange av oss har droppet både musikk- og filmsamlingen til fordel for streaming-løsninger som Spotify, Wimp, HBO, Netflixog lignende, og dessuten flyttet bildesamlingen til nettskyen.

Uendelig stor liksom-harddisk

Bitcasa tar dette enda et steg videre ved å tilby en virtuell disk kalt Bitcasa Infinite Drive. Den er tilsynelatende koblet fysisk til PC-en din, men i praksis befinner den seg et sted i selskapets nettskypark. Det rare er at mappene og innholdet tilsynelatende ligger lagret lokalt, men i praksis er det kun snakk om virtuelle snarveier.

Derfor vil det nesten alltid ta litt lengre tid å åpne bilder og dokumenter fra din Infinite Drive enn fra en disk som er fysisk tilkoblet.

Filer og mapper i Bitcasa Infinite Drive fåret eget symbol på seg. Først når du åpner en fil blir den lastet ned fra nettskyen.
Filer og mapper i Bitcasa Infinite Drive fåret eget symbol på seg. Først når du åpner en fil blir den lastet ned fra nettskyen. Vis mer


Tryggere enn Dropbox?

En viss mellomlagring lokalt for raskere tilgang skjer riktig nok, men disse kopiene krypteres og blir kun tilgjengelig når man har Internett-tilgang og er pålogget Bitcasa. Derfor: Blir PC-en din stjålet går du ganske enkelt inn på Bitcasa.com og endrer passordet ditt, dermed havner ikke filene dine i gale hender.

Bitcasa legger seg som et lite ikon nederst i høyre hjørne. Når du høyreklikker får du blant annet tilgang til delingsfunksjon og innstillinger
Bitcasa legger seg som et lite ikon nederst i høyre hjørne. Når du høyreklikker får du blant annet tilgang til delingsfunksjon og innstillinger Vis mer


Dette står i kontrast til for eksempel Dropbox og SkyDrive, der kun dataene som ligger i nettskyen er kryptert. De lokale kopiene forblir ukrypterte med disse programmene, og hvem som helst kan derfor i teorien hente dem ut hvis de får tilgang til PC-en.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den største fordelen med Bitcasa er uansett at du slipper å bekymre deg for å gå tom for ledig plass på harddisk eller SSD, for Bitcasa-disken din har ubegrenset lagringsplass, lover selskapet.

I tillegg vil du få tilgang til mappene og filene fra alle PC-ene dine som har Bitcasa-klientprogrammet installert, men også via web fra hvilken som helst enhet med nettleser. En app for Windows RT/8 samt Android-telefoner er allerede klar, mens iPhone/iPad står for tur i januar.

En funksjon som også er interessant er muligheten for å speile en mappe på PC-en din mot den virtuelle disken hos Bitcasa. Du høyreklikker ganske enkelt på en mappe du vil ha sikkerhetskopi av, og hver gang det skjer en endring i den mappen vil oppdateringene synkroniseres mot Bitcasa - som også sørger for å ta vare på flere revisjoner av filer som endres.

Å speile en mappe er en svært enkel og effektiv form for sikkerhetskopiering.
Å speile en mappe er en svært enkel og effektiv form for sikkerhetskopiering. Vis mer


Fortsatt forbedringspotensiale

Bitcasa er fortsatt i beta, men er langt mer stabil nå enn da vi testet løsningen første gang i sommer. Hastighetsmessig er den også blitt mye bedre (men matcher på langt nær lokale disker). Vi savner dessuten symboler som viser om filene er blitt ferdig opplastet til Bitcasa eller ikke. Dette er spesielt viktig info når du flytter store datamengder over til skyen.

Den webbaserte biten trenger også en del polering før den er på høyde med for eksempel konkurrentene SkyDrive og Dropbox. Den oppleves som tregere, men har også noen fordeler. Den har for eksempel flere innfallsvinkler til dataene dine basert på innhold, som musikk, bilder og videoer. Å strømme video er derimot problematisk, selv om du sitter på svært raske linjer. Vi håper dette er ting som er på forbedringsplanen i tiden som kommer.

Den webbaserte biten trenger noen forbedringer før den matcher de beste.
Den webbaserte biten trenger noen forbedringer før den matcher de beste. Vis mer


Tjenesten er gratis fram til februar. Deretter vil den koste 10 dollar i måneden (56 kroner). Hvis du ikke ønsker å betale, reduseres størrelsen din Infinite Drive til mer edruelige 10 GB.

Du finner mer informasjon og kan prøve Bitcasa ved å besøke Bitcasa.com. Klientprogrammet finnes i versjoner for både Windows, Mac og Linux.

Samleside: Nettlagring