Egentlig er det litt rart – til tross for at man i dag har en rekke lynmeldingstjenester, sosiale nettverk og andre måter å kontakte hverandre på, lever epost fortsatt i beste velgående.
LES OGSÅ:
1. april 2004
Google vakte stor oppsikt da de i 2004, på første april, lanserte betautgaven av e-posttjenesten Gmail. Ikke bare var den gratis – du fikk også 1GB gratis lagringsplass, som på den tiden var svært mye i epostsammenheng.
På samme tid tilbød Hotmail 2MB lagringsplass (altså 500 ganger så lite), mens Yahoo var mer rause med sine 4MB.
Mange trodde det var en aprilspøk, men det var det ikke.
- Ideen er at mailen din kan være der for evig og alltid. Du kan alltid indeksere den, alltid søke i den, og alltid grave fram ting fra fortida, sa visepresident Wayne Rosing i Google på den tiden, i følge ITavisen.no.
Invitasjoner
Da Gmail ble lansert, måtte man få en invitasjon fra en eksisterende bruker for å ta tjenesten i bruk, og de ble så populære at de var til salgs på eBay. Faktisk var tjenesten invitasjonsbasert helt frem til 2007, da tjenesten endelig åpnet for alle.
Googles nyvinning, Inbox, krever også invitasjon. Foreløpig ser det ikke ut til å være mange av dem – en av de vi har snakket med som har fått en invitasjon, har fått den fra en ansatt i Google, og han fikk ikke noen invitasjoner å dele ut videre.
Om du ønsker å prøve Inbox, kan det derfor være lurt å melde seg på invitasjonslisten med en gang. Det gjør du ved å sende en epost til inbox@google.com fra Gmail-kontoen din. Merk at tjenesten foreløpig ikke er tilgjengelig for Google Apps-brukere; altså bedriftsbrukere som betaler for Googles eposttjeneste.
Les også: Slik åpner du e-post-lenker i Gmail
Sorterer smartere
Så hva er fordelen med Inbox? Vi må innrømme at vi fortsatt står i den nevnte invitasjonskøen og at vi derfor ikke har prøvd tjenesten selv ennå, men det ser ut til at den kanskje største styrken er at epost blir sortert mer fornuftig enn tidligere.
For eksempel at alle eposter relatert til en reise du planlegger samles i én gruppe, eller at all epost relatert til ting du har kjøpt på nettet er gruppert for seg. Eller de vanlige moro-epostene fra gutta i gjengen i en egen bolk.
Inbox lar deg også «slumre» epost, slik at de for eksempel spretter opp igjen i morgen om du ikke har tid til å svare på dem nå.
Løsningen er tilgjengelig både i nettleseren, samt apper for iOS og Android.
Mer senere
Vi kommer tilbake med mer om hvordan tjenesten fungerer så snart vi får testet, men syntes det var greit å tipse våre lesere om at det går an å stille seg i kø allerede nå.
Her er en video som viser litt av hvordan tjenesten fungerer:
Mer informasjon finner du på google.com/inbox/
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.