ImTOO DVD-Ripper Platinum 4.0

TEST: Håndholdte multimediaspillere er i ferd med å bli allemannseie. Dette programmet lar deg kopiere DVD-filmer til alle tenkelige og utenkelige formater.

En av de store motivasjonene for å gå til anskaffelse av en PMP - portabel mediaspiller, er naturligvis å kunne se video når du er på farten. Apple er for eksempel i ferd med å gjøre en industri rundt salg av musikkvideoer, og Sony har satset stort (men med vekslende hell), på salg av filmer i UMD-format til sin PSP.

Spillefilmer i lomma

Men for de fleste av oss vil det kanskje være enda mer interessant å kunne ta med seg sine egne DVD-filmer i et format som PMPene kan avspille. Creatives nye Zen Vision og Vision:M kan blant annet spille av DivX-filer, mens Sony og Apple benytter andre varianter med MPEG4-utspring. Felles for de alle er relativt bra kvalitet i hensiktsmessige oppløsninger, uten at en hel spillefilm behøver å legge beslag på mer enn noen få hundre megabytes.

ImTOO DVD Ripper Platinum hjelper deg med å få overført innholdet på DVD-platene dine til et format som passer til den håndholdte spilleren din. Det vil si; interaktive menyer og slikt må du klare deg uten, men filmene bør gå greit. Og programmet bryr seg ikke om regionkoder, macrovision, CSS og denslags, alt kopieres uten spørsmål.

ImTOO DVD-Ripper Platinum 4.0Til de fleste spillerne

Og støtten for spillere er lang, og omfatter iPoder, PSP, Archoser, Creative-jukeboxer, mobiltelefoner og PDaer. I tillegg støtter programmet ripping av lyd fra DVD-platene, til formater som MP3, WMA, Ogg Vorbis, AAC og en lang rekke andre, smart for eksempel hvis du bare er interessert i musikken fra konsert-DVDer og lignende.

Grensesnittet er oversiktlig, og du blir møtt av en enkel tre-trinns oppskrift i hovedvinduet når du starter programmet. Når programmet har lest innholdet på DVD-platen, er det din jobb å huke av hva du ønsker å ha med. Som regel vil du finne et spor som tilsvarer filmlengden, og når det er avhuket er det bare å velge riktig ut-format fra Profile-rullemenyen.

I praksis

Charlie og sjokoladefabrikken på iPod!
Charlie og sjokoladefabrikken på iPod! Vis mer


Vi valgte iPod(30g), og programmet foreslo en oppløsning på 320x240 piksler, videobitrate på 512 Kbps og lydbitrate på 64 Kbps. Du kan også velge en undertekst (som digitaliseres inn i bildet), samt styre bredde-høydeforhold og om filmen skal splittes over flere filer.

Vår forsøksfilm varte i ca 1 time og 50 minutter, og den tok litt over én time å rippe i dette formatet på vår AMD Athlon 64 3800-baserte PC. Det resulterte i en MP4-fil på 506 MB. Kvaliteten ble helt grei til sitt bruk, både med hensyn til bilde og lyd.

Billig og enkelt


ImToo DVD Ripper Platinum er å regne som en totalpakke, du kan kjøpe deler av den dersom du for eksempel kun har tenkt å bruke den mot f. eks PSP. Prisene varierer fra et par hundrelapper, Platinum-utgaven koster 45 dollar eller rundt 300 kroner.

En gratis prøveversjon lar deg prøve alle mulighetene, men stopper kodingen etter 5 minutter. Mer informasjon og nedlastinger finner du på produsentens hjemmeside.

Les også: Nero 7: Alt du trenger til DVD-brenneren din