Imponerende webkamera fra Microsoft

Hele pakka er både bra og morsom

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste bærbare PC-er har webkamera innebygd, det ble standard for en god stund siden. Kvaliteten på disse kameraene er som regel ikke all verden, men de fungerer. Man forventer heller ikke all verdens kvalitet på video fra webkamera, spesielt ikke når man "ikke har betalt" for det.

En helt annen ting er at videokvaliteten er svært avhengig både av PC-en og nettverksforbindelsen, siden det ikke er noen egen prosessor i kameraet som tar seg av komprimering av videostrømmen.

Men PC-ene blir stadig kraftigere og nettverksforbindelsene raskere, derfor blir disse flaskehalsene stadig utvidet. For mange finnes det derfor kapasitet til å håndtere høyere oppløsning på webkamera.

Det er her Microsofts LifeCam Cinema kommer inn i bildet.

image: Imponerende webkamera fra Microsoft


Fleksibel og praktisk

Kameraet kommer på en bøyelig bøyle(!) trukket med gummi. Det er bare å bøye den til ønsket fasong, så sitter kameraet godt enten det er på en tynn, tykk, flat eller buet skjerm. Eller du kan sette det på noe annet hvis du skal ta bilder av noe annet enn ditt eget ansikt.

image: Imponerende webkamera fra Microsoft


Programvaren er enkel å installere, og du sitter igjen med drivere og et styreprogram for stillbilder, lydopptak og video.

I styreprogrammet velger du disse funksjonene med egne knapper, enklere blir det ikke. Det du tar opp legges i remsen under bildet og lagres i valgt mappe.

image: Imponerende webkamera fra Microsoft


image: Imponerende webkamera fra Microsoft
image: Imponerende webkamera fra Microsoft


I tillegg til dette har du mulighet for å gjøre innstillinger utover automatikken, noe vi sjelden fant nødvendig. Automatikken var både raskere og bedre til å komme fram til best mulig bilde, både i dagslys og i halvmørke seint på kvelden.

Men det er mer: Microsoft har også lagt inn en god samling med sanntidseffekter. Her får du stor nese, digre øyne, cowboyhatt eller rosa parykk - listen er lang, det er 42 forskjellige effekter! Det som er ekstra morsomt er at det virker, det er ingen kalibrering eller innstillinger som må gjøres. Du bare velger effekt og ser inn i kameraet, så finner programmet ut resten.

Bruk av webkamera er i hvertfall etter denne testerens erfaringer ikke av typen seriøs møtevirksomhet, men heller privat og med gode åpninger for tull og tøys. Da kan bevisst bruk av disse effektene passe inn helt perfekt! Det er som med krydder, i passe mengder løfter det opplevelsen, for mye kan ødelegge den totalt.

Bildekvalitet?

Kameraet kan ta video i opptil 720p HD-oppløsning og stillbilder i 2880 x 1620. Bildefrekvensen kan du ikke kontrollere, men den oppgis til opptil 30 fps. Med full HD-oppløsning fikk vi ikke denne bildefrekvensen på noen av de maskinene vi har testet på, men det kan muligens oppnås på en skikkelig versting-PC.

Linsen har flere elementer i presisjonsglass av høy kvalitet, og sammen med prosesseringen i styreprogrammet gir dette gode bilder også der lyset må forsterkes. ClearFrame kaller Microsoft sin måte å fjerne bildestøy i sanntid på, og det fungerer bra.

Bildekvaliteten er faktisk den beste vi har sett hittil for et "vanlig" webkamera. Da regner vi ikke med avanserte nettverkskameraer som Axxis, som koster mange ganger så mye og ikke kan brukes like fleksibelt som standard webkameraer.

image: Imponerende webkamera fra Microsoft


Spesielt ble vi imponert over dybdeskarpheten, bildet er skarpt helt fra betrakterens ansikt og bakover så langt du ser.

Hvor raskt programvaren styrer fokus og kompensering for varierende belysning var også imponerende.

Med god lyssetting og riktig bruk kan man bruke kameraet til kreative opptak med overraskende god kvalitet. Noen erstatning for et "ordentlig" kamera blir det ikke, men det nærmer seg.

image: Imponerende webkamera fra Microsoft


Vår dom

LifeCam HD er det hittil beste webkameraet vi har testet, og også det med de morsomste effektene. Styreprogrammet er rett på sak og de automatiske funksjonene for eksponering og fokusering fungerer imponerende bra.

Til en listepris på 699 er dette et utmerket kjøp hvis du vil ha det ekstra gøy eller legge litt ekstra i filmproduksjon fra skrivebordet.