iMac – en praktisk test

DinSide har hatt en Apple iMac til test den siste tiden. Vi har testet den både som hjemme- og som kontor-PC, og funnet svaret på om iMac egentlig representerer noe nytt. Og er den et godt alternativ til PCen?

iMac kommer i en stor og fargerik pappkasse og er akkurat så stor og tung at den kan håndteres uten problemer, både inn i bilen og opp trapper innendørs. Når esken åpnes ser du først en pappeske på størrelse med en liten pizza. Her ligger tastatur, mus og annet tilbehør. Når du fjerner denne kan du løfte opp den øverste delen av isoporformen. Der åpenbarer iMac’en seg, med et stort håndtak bak i ”nakken”.

Den er ganske stilig, ligner ikke på noen annen datamaskin, og passer like godt inn i et barneværelse som i et ultramoderne kontormiljø. Designet er helt gjennomført, til og med ledningene er i samme farger som resten av maskinen.

Svært praktisk format

Det er bare fire ledninger som skal kobles til: Musen kobles til tastaturet (USB), tastaturet kobles til iMac’en gjennom en luke på siden. Her kobles også modemkabelen til, og tilslutt setter du i nettledningen i en egen fordypning på baksiden.

Dette blir så ryddig som det er mulig å få det. En fin detalj er at tastaturet har to USB-kontakter, en på hver sin side. For venstrehendte er dette perfekt, særlig fordi musekabelen er svært kort, under halvmeteren.

Maskinen startes med en bryter som sitter i fronten. Her er også tilkoblinger for 2 hodetelefoner med minijack, veldig praktisk både for skoler og søsken/kamerater som skal dele på maskinen. Høyttalerene sitter også i fronten og gir både stereo og ”tre-dimensjonal” lyd (SRS). I overkant av skjermen sitter det en innebygget mikrofon. Ønsker du å koble til ekstra høyttalere og/eller mikrofon finnes det minijack-tilkoblinger for dette også på siden av maskinen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter oppstart

IMac bruker ikke spesielt lang tid på oppstart, den er omtrent som en rask Pentium II PC. Vanlig manøvrering, som åpning av forskjellige mapper for å se hva som ligger på harddisken, er kjapt og greit. Her er det ingen praktisk forskjell mellom moderne varianter av Mac og PC når vi snakker om vanlig bruk. For ekstremt store diskvolumer med hundrevis av filer er PCer stadig raskere, hvis filstørrelsen skal vises.

En ting som er helt påtagelig er at musen på en Mac alltid oppleves jevnere og tettere koblet til maskinen. I det hele tatt gir responsen fra iMac et svært behagelig inntrykk. Det er ingen rykk og napp, eller flimmer og hakking. Opptegningen på skjermen er jevn, rask og behagelig.

Multimedia

Siden denne maskinen i høy grad er profilert mot hjemmemarkedet testet vi noen spill for mindre barn. Det følger med en samling ferdighetsspill med norsk tale, og denne vakte stor begeistring hos de små gutta. Fest i Mumidalen, som er en annen favoritt og kommer på CD i både PC og Mac-versjon fungerte også helt glimrende. Vi har også en musikkCD med en Aqua-remix, som inneholder tre videoklipp i QuickTime-format. Disse kjørte glimrende uten synlig drop-out eller hakking. De samme filene trenger en svært rask PC (ca 300 MHz) for å spille like jevnt.

Internett

iMac står vel egentlig for ”internett-Mac”(derfor insisterer vi på å kalle den ”i-mækk”og ikke ”ai-mækk”, på norsk) og den leveres med internt 56Kmodem og all nødvendig programvare for å komme opp på nettet. En ”oppkoblingsassistent” hjelper til med å sette opp alle parametre, skritt for skritt. Dette var akkurat like lett/vanskelig som på en Windows-maskin. For en absolutt førstegangsbruker tviler jeg sterkt på om han/hun hadde kommet i mål.

Maskinen inneholdt ferdige oppsett fra både Telenor og Telia, for brukere som ikke hadde abonnement fra før, men vi fikk ikke dette til å fungere. Det kom en feilmelding om at noen filer ikke ble funnet. Dessuten er dette et noe smalt utvalg av tilbydere. Her vil selvfølgelig forhandlere kunne tilby assistanse allerede ved kjøp, og dette anbefaler vi for førstegangs nettbrukere uansett.

Vi koblet oss forøvrig greit opp mot EUnett, men oppnådde ikke høyere hastighet enn 36 kb/sek. Foreløpig har vi ikke funnet ut hvorfor, men det kommer vi tilbake til om et par dager.

Vårt inntrykk så langt

Dette er en trivelig maskin. Den er ikke blant de billigste, men den har både et design og en personlighet som skiller den fordelaktig ut fra vanlige PC-bokser.

Den er noe lettere å ha med å gjøre for ikke-tekniske brukere, men dette er ikke noen dramatisk forskjellig fra dagens PCer.

Videre testing

I løpet av de første dagene vil vi teste iMac på kontoret, og sjekke hva som trengs for å koble den opp som klient i et NT-basert TCP/IP-nettverk.

VI vil også teste Microsoft Office 98 og sammenligne dette med forskjellige Pcer. Mere tekniske detaljer, mangler og muligheter vil vi også komme tilbake til.