Ikon i liste over favoritter

Dagens spørsmål:

Hvordan kan jeg legge inn ikon slik at folk som legger hjemmesiden min til favorittlista si får se en logo eller en liten illustrasjon sammen med navnet på hjemmesiden?

Hilsen Tom Helge

Datadoktoren svarer:

Du trenger et program som tillater at du lager grafikkfiler i det aller minste ikonformatet, 16x16 piksler (normalt brukes 32x32 piksler for ikoner som dukker opp på skrivebordet).

Det finnes flere slike programmer, men det vi foretrekker her i DinSide er AX-Icons 4.5. Dette kan du laste ned fra Axialis' hjemmeside. Programmet er på ca. 2,1 MB, er gratis å teste og det koster bare 14 amerikanske dollar (rundt 115 kroner) for lisens.

Her får du god hjelp til å lage illustrasjoner innenfor ikonformatets trange rammer, og la oss bare si det med én gang: Hvis du ikke har en veldig ukomplisert original, er dette ganske tidkrevende.

Når du har fått til et ikon du er fornøyd med, lagrer du dette under filnavnet favicon.ico. Merk deg at du ikke kan endre på dette filnavnet, så hvis du lager flere ikoner må alle kalles favicon.ico og legges inn i ulike foldere, for eksempel sammen med HTML-dokumentene dine.

Deretter må du koble deg til serveren med et FTP-program (for eksempel WS_FTP), og bla deg frem til katalogen hvor hjemmesiden din ligger.

Alt du nå behøver å gjøre er å overføre favicon.ico til denne katalogen, og neste gang noen besøker nettstedet ditt med Microsoft Internet Explorer og lagrer det som en favoritt, blir favicon.ico lest inn i nettleseren. Så dukker ikonet opp foran URLen i lokasjonsvinduet og foran navnet på hjemmesiden i lista over favoritter.

Bare husk at brukere som allerede har lagt hjemmesiden din inn i favorittlista, må gjøre dette på ny for å få lest inn ikonet.

Flere spørsmål og svar