Ikke så uskyldig som du tror

Verstingene på nettet bruker smarte tricks for å lokke deg i virusfella.

Mytene rundt uvettig nettoppførsel ser omtrent slik ut: Tvilsom, dataukyndig mann (41) søker på tvilsomme fraser som involverer nakenhet, flere personer, og aktiviteter som vanligvis kvalifiserer til den svarteste sladden Canal+ klarer lime opp på en TV-skjerm ved midnatt.

Vel framme på et av de rundt seks millioner treffene får vedkommende som fortjent: Virus, trojanere og ondsinnet programvare inntar PCen med militær presisjon, og mannen må dagen etter feststunden krype til korset og kontakte sin datakyndige nabo for å få reinstallert Windows.

Nå viser derimot undersøkelser gjort av verdens største datasikkerhetsselskap, McAfee at søkeordene som kan få deg i trøbbel er atskillig mer uskyldig.

Les også: Styr unna dette programmet

Grundig

De begynte med å søke ved hjelp av mer enn 2600 populære, engelske søkeord, og for hvert søkeord undersøkte McAfee de fem første sidene med treff. Dette ble gjort for hver av de "fem store søkemotorene" (selskapet spesifiserer ikke hvilke) som er inkludert i tallmaterialet.

Metodikken er relativt omfattende - du kan lese hele undersøkelsen i et pdf-dokument her -, men sikkerhetsselskapet har undersøkt mer enn 413 000 unike URLer i jakten på sikre og usikre søk.

De farligste ordene

Det vil muligens gå et gisp gjennom forsamlingen når de får vite at det aller farligste enkelt-søkeordet i undersøkelsen er "lyrics", eller "sangtekster". Hvis du i tillegg inkluderer det nest-mest risikable ordet "free" ("gratis"), øker sjansene for at du plutselig havner på en side med tvilsomt innhold - og altså ikke "gratis sangtekster".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Setter du dessuten sammen ordene "free", "music" og "downloads" har du også sørget for å øke sannsynligheten for å treffe nettsteder du ikke uten videre har lyst til å ha noe med å gjøre.

Les også: Antivirus over nett

Litt uventet er det kanskje at helserelaterte søk regnes som noe av det sikreste du kan foreta deg via din favorittsøkemotor, men det er overhodet ikke overraskende at søk som er knyttet til finanskrisa ikke gir noen særlig risiko for å havne i virus eller trojaner-uføret.

Hvorfor er noen ord farligere enn andre?

McAfee har i forbindelse med undersøkelsen kommet opp med noen teorier om hvorfor noen søkeord gir større risiko enn andre når det kommer til uønsket og ondsinnet programvare.

Den beste, og for så vidt også mest trivielle, forklaringen ligger i at hackere ønsker å nå et så stort publikum som mulig. Og hvordan gjør en det? Jo, ved å forholde seg til samtidsfenomener, populære kulturstrømninger (fildeling, musikknedlastning), hendelser som involverer kjendiser, og andre forhold som øker sjansen for å få et bredt publikum inn på slemme nettsteder.

Et annet tricks er å undersøke hvilke sider det lenkes mest til fra andre nettsteder, for eksempel ved å bruke et enkelt tilgjengelig nettsted som Googlebattle.com. Her kan en enkelt sette flere søkeuttrykk opp mot hverandre, og en hacker kan raskt finne ut at "Barack Obama" er et langt mer populært søk enn "George W. Bush".

Dette betyr naturligvis ikke at du uten videre havner i trøbbel hvis du søker på disse navnene - langt derifra. Tallene fra McAfee sier bare noe om høyere og lavere risiko, og går en tallmaterialet etter i sømmene vil en se at risikoen totalt sett er liten for at PCen blir smittet.

Her er tabellen for noen av de mest risikable, amerikanske søkene du kan gjøre.

Ikke så uskyldig som du tror