Ikke mer å skrive om, sier du?

Antallet nye artikler på Wikipedia faller, men det er i alle fall ikke på grunn av at alt som er verdt å skrive om, allerede er dekket.

Mark Graham ved Oxford Internet Institute har utarbeidet et temperaturkart over hvor Wikipedias geotaggede saker hører hjemme. Foto: Geospace.co.uk
Mark Graham ved Oxford Internet Institute har utarbeidet et temperaturkart over hvor Wikipedias geotaggede saker hører hjemme. Foto: Geospace.co.uk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes fortsatt store kunnskapshull i Wikipedia. Det viser dette kartet som er utarbeidet av Mark Graham ved Oxford Internet Institute.

Mens store deler av Nord-Amerika og Europa er behørig omtalt, finnes det store blanke felter på Wiki-kartet. De lyse fargene indikerer hvilke områder der det finnes færrest geotaggede artikler på Wikipedia. Geotaggingen settes på saker som omhandler geografiske steder, områder, byer, bygninger, skoger, elver etc. Også saker som handler om begivenheter som kan knyttes til slike geografiske steder blir geotagget. Og selv om langt fra alle artikler i Wikipedia blir geotagget, indikerer dette at kunnskapsspredningen er svært ujevnt fordelt.

Les også: Kan du stole på leksikonet?

Færre bidrar

Tallet på bidragsytere til Wikipedia, som er et prosjekt bygget på frivillighet, er i ferd med å minke. Det vises blant annet i en spansk doktoravhandling som ble disputert i vår. Universidad Rey Juan Carlos publiserte i juli i år en pressemelding der de blant annet viste at den gjennomsnittlige bidragsyteren bare holder på i ett års tid, og at halvparten gir seg etter 150 dager, skriver digi.no. 90 prosent av bidragene til Wikipedia kommer fra en hard kjerne som består av cirka 10 prosent av bidragsyterne.

Ett av problemene er at det er strenge krav til bidrag, og at debattene omkring bidragene til tider kan være ganske intens.

Stiftelsen Wikimedia Foundation står bak Wikipedia. Leder for stiftelsen, Sue Gardner, sa i november til Wall Street Journal at de har satt iverk en rekke tiltak for å sikre større bredde i rekrutteringen av nye bidragsytere, slik at dekningen av flere emner blir bedre.

Les også: Store norske i strupen på Wikipedia

De største

De ti største språkutgavene av Wikipedia er engelsk, tysk, fransk, polsk, japansk, nederlandsk, spansk og svensk. Dette reflekteres også i stor grad i kartet fra Mark Graham ved Oxford. De mørkeblå landene korresponderer med denne listen.

For å dra ut noen ekstreme tall: USA har flest artikler med geotagger, nær 100.000. Og selv om det opplagt er mer å skrive om USA enn om Tonga, så er vel styrkeforholdet likevel ikke helt reellt når sistnevnte kun er representert med færre enn 10 geotaggede artikler. Og det finnes flere geotaggede saker om Antarktis enn om alle land i Afrika med ett unntak.

Les også: Du kan laste ned HELE wikipedia

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer