Ikke la deg lure av høye effekttall!

Av en eller annen grunn oppgir mange leverandører av høyttalere at systemet leverer voldsomme effekter, for eksempel 300 watt PMPO. Dette høres svært imponerende ut, men hva betyr dette?

PMPO er en forkortelse for Peak Musical Power Output. På norsk kalles det "musikkeffekt", en annen variant er "spisseffekt". Det dreier seg uansett om hva systemet kan levere av effekt i en uklart definert ultra-kort tidsperiode - i størrelsesorden mikrosekunder.

Hvis du leser på strømforsyningen til høyttalersystemet står det hvor mange watt denne trekker fra strømnettet. For høyttalerene i denne testen varier dette fra 15 til 175 watt. Den største PMPO effekten som er oppgitt er 300 watt, mens her henter strømforsyningen bare 24 watt fra strømnettet. Hvor kommer så de resterende 276 watt fra?

Watt på lager

Alle forsterkere bruker et antall kondensatorer som et slags magasin for å lagre effekt. Årsaken er at musikksignalet trenger varierende effekt, avhengig av dynamikken. Gjennomsnittseffekten er ikke så høy, men i korte øyeblikk er det behov for å hente ut betydelig høyere effekt. I stedet for å ha en stor, tung og dyr strømforsyning som er i stand til å levere kontinuerlige høye effekter, samles det opp et reservelager i kondensatorene. Disse kan så tømmes etter behov, og lades opp igjen når det ikke er så stort behov.

Dette kan sammenlignes med dammen i et kraftverk. Siden det ikke regner konstant og vannføringen varierer i vassdraget, lages det en demning. Herfra kan kraftverket nesten alltid tappe de vannmengdene som trengs for å drive generatorene, selv om det kanskje har regnet lite og vannføringen i elvene er lav.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På samme måte vil spisseffekten alltid være høyere enn den kontinuerlige effekten i alle forsterkerkonstruksjoner.

Det som er på kanten er at noen høyttalerprodusenter oppgir spisseffekten i altfor kort tid. Dette er omtrent som å oppgi vannføringen i vassdraget når demningen sprenges.

I praksis er derfor PMPO-tallene tullete og forvirrende. Innholdet i begrepet er sterkt overdrevet bare for å kunne vise fram et imponerende tall, og er bare et tvilsomt markedsføringstriks.