Ikke la deg lure av denne

Frekkheten når nye høyder i en ny svindel-epost.

«Svindelforsøket er kanskje enkelt å avsløre for de fleste av oss, men når eposten sendes til mange nok, er det garantert noen som biter på.»


Epost-svindlere blir stadig flinkere til å kamuflere svindelen sin. Vi har selv mottatt eposter som tilsynelatende har kommet fra en seriøs aktør i markedet, som Microsoft, Google med flere, som i praksis har vist seg å være reinspikka svindel.

Dette har ikke nødvendigvis med virus å gjøre. Eposter med virus inneholder som regel et filvedlegg som du blir bedt om å installere, og som i praksis kan vise seg å bli en dyrekjøpt erfaring.

Men som regel forsøker avsenderen å få deg på limpinnen.

Vil lure deg

Vi snakker her om et fenomen som populært kalles phishing. Det går enkelt forklart ut på å fiske sensitiv informasjon fra deg, som passord, personnummer, minibankkoder og kredittkort-opplysninger.

Men ikke alle svindelforsøkene er like raffinerte. Nylig slapp for eksempel denne eposten gjennom spam-filteret til vår leser Lars:

Ikke la deg lure av denne


Her har altså svindleren vært så lat at han har stolt på at en automatisk oversettelse av innholdet fra engelsk til norsk skulle gjøre susen. Svindelforsøket er kanskje enkelt å avsløre for de fleste av oss, men når eposten sendes til mange nok, er det garantert noen som biter på.

Les også: Ti nettsteder som vil lure deg og En fyr du bør se opp for på Finn.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men som DinSide-leser er du altså nå advart. Mottar du en epost med tittel COMFIRMATION CODE, og som ber om "Svar på denne Uttrykningskjøretøy" bør du snarest slette den, og oppgradere spamfilteret ditt.

Slik unngår du virus

Svindler som virker

Epostsvindler, for eksempel av typen "Nigeria-brev", er av de mest effektive nettsvindelmetodene. Undersøkelser viser at mellom én og fem prosent av mottakerne svarer på Nigeria-brev og involverer seg i ulik grad. Ifølge US Secret Service taper folk sammenlagt flere hundre millioner dollar på Nigeria-svindel hvert år.

Se eksempler på Nigeria-brev:

Herreløs bankkonto
Legetjenester i Buenos Aires
Liberian girl
Tsunami-ofre
Elskede
Gratulerer, du er millionær!