Ikke klikk på denne lenken

Den ser uskyldig ut, men det er den ikke. Slik avslører du de skumle kortlenkene.

Du har helt sikkert klikket på dem mange ganger, enten de har startet med http://bit.ly, http://tinyrl.com eller noen av de andre adressene som stammer fra nettjenester som har til hovedformål å gjøre lange nettadresser korte.

Slike kortlenke-tjenester har nemlig eksistert i mange år, men bruken av dem har eksplodert den siste tiden, mye takket være Twitter - mikrobloggen hvor hvert innlegg ikke kan bestå av mer enn maksimalt 140 tegn.

Les også : Tjenester som korter ned nettadresser

Vær obs!

Selv om fordelene er åpenbare, kan det også ligge noen farer bak å klikke på kortlenkene, rett og slett fordi du ikke vet hva som skjuler seg bak dem før du har klikket.

Når du klikker på en kortlenke sendes du nemlig først til den aktuelle tjenesten, for eksempel bit.ly, som deretter sender deg videre til riktig sted. Alt skjer uten merkbar venting, og uten noen videre godkjenning fra deg.

Slikt er naturligvis som musikk i ørene for alle som ønsker å lokke deg til å besøke en eller annen uhumsk tjeneste.

Selve nettjenesten som foretar videresendingen skal dessuten også tjene penger, og det betyr gjerne at de selger surfehistorikk til tredjepart, for eksempel for å kunne tilby mer målrettet reklame. Greit å være klar over, med andre ord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fysjom fysjom

Et godt eksempel på en ugrei kortlenke-tjeneste er www.haveyourfriendsbeenthere.com, som i og for seg ikke er farlig, men som kan være ubehagelig nok likevel.

Her kan man ganske enkelt generere en kortlenke som man kan sende til venner og uvenner, og hvis de faller for fristelsen og trykker på den, vil nettsiden scanne igjennom historikken deres og spytte ut alle lugubre nettsteder de har besøkt. Man kan også legge til egne nettsteder som man ønsker å sjekke om vedkommende har besøkt.

Den korte nettadressen starter med http://hyfbt.com, så nå vet du i hvert fall om én lenke du ikke bør klikke på...

Heldigvis ingen pinlige offentliggjøringer denne gangen.
Heldigvis ingen pinlige offentliggjøringer denne gangen. Vis mer


Les også: Dette er ikke Facebook

Slik avslører du dem

Det finnes heldigvis flere muligheter for å sjekke hvilke adresser som egentlig skjuler seg bak en kortlenke. Firefox-brukere kan for eksempel installere tillegget Long URL Please, som erstatter kortlenker med de ekte adressene på nettsider.

Du kan også besøke nettsiden realurl.com, lime inn den korte adressen i søkefeltet, og trykke på knappen "Get the real URL.

Og er du Twitter-bruker, bør du ta en titt på Seesmic.com. Denne web-baserte Twitter-klienten lar deg nemlig forhåndsvise kortlenker direkte.

Les også: Velg riktig Twitter-klient