Fra PC-produksjonen hos PS.no Foto: Bjørn Eirik Loftås
Fra PC-produksjonen hos PS.no Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Ikke kjøp PC nå

En god grunn til å vente til slutten av uken.

Totalt sett har Microsoft mer enn 90% markedsandel med sitt operativsystem Windows. Men ikke alle versjonene har blitt like populære.

Nesten tre år etter at Windows Vista så dagens lys har det fortsatt ikke rukket å bli i nærheten så utbredt som sin forgjenger XP. Og det vil den aldri rekke å bli heller, for fra førstkommende torsdag, 22. oktober 2009, vil Vista bli erstattet av Windows 7.

Langt bedre

Det nye operativsystemet kjører lettere enn Vista, og krever blant annet mindre ressurser i form av minne og prosessorkraft. Det har også fått en del nyheter som vil lette hverdagen for mange brukere, blant annet på sikkerhetssiden. De fleste tester som har blitt offentliggjort, tyder alle på at det er snakk om et langt bedre operativsystem enn forgjengeren.

Windows 7-skrivebordet med programmer
Windows 7-skrivebordet med programmer Vis mer


DinSide Data kommer med flere artikler rundt nyhetene de neste dagene, men ta også en titt på presentasjonene Microsoft gjorde for oss i forrige uke.

Ikke helt gratis

Dersom du bestemmer deg for å kjøpe ny PC i dag, får du imidlertid kun Windows Vista installert. Unngår å kjøpe en PC med den enkleste Vista-versjonen (Basic), får du riktig nok muligheten til å oppgradere til Windows 7, ved å få tilsendt en DVD med operativsystemet på når det er i butikkene på torsdag.

Selve oppgraderingsprosessen behøver ikke å være komplisert, men det beste er naturligvis å få en maskin med Windows 7 ferdig installert. Det får du altså ikke dersom du handler i dag. Og selv om oppgraderingen i seg selv er gratis, må du normalt betale for å få den tilsendt.

Petter Åland hos PS.no Foto: Bjørn Eirik Loftås
Petter Åland hos PS.no Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


- Microsoft sender innbetalingskrav pr mail i etterkant til oss på 130 kroner, forteller daglig leder Petter Åland i PS.no. Denne kostnaden er det du som kunde som må bære.

Hos konkurrenten Multicom koster det 150 kroner å få Windows 7-platen ettersendt, i følge Hilde Hansen hos selskapet. Det gjelder imidlertid ikke hvis du kjøper en PC av merke "Multicom".

- På våre egne Vista-PC-er som leveres med oppgradering til Windows 7, får man tilsendt oppgraderingen gratis, forteller Hilde Hansen hos Multicom til DinSide.no.

Vil fortsatt være Vista-PC-er i salg

Hilde Hansen hos Multicom.no
Hilde Hansen hos Multicom.no Vis mer


Men fra og med torsdag er det Windows 7 som gjelder, men helt slutt på Vista blir det ikke med én gang.

- Det vil være noen overliggere, men vi vil være tydelige på dette i vareteksten, forteller Åland hos PS.

Også en annen betydelig aktør på dette markedet, Netshop, vil være tidlig ute med Windows 7-maskiner, og har en plan for maskiner som fortsatt har Vista installert etter torsdag.

- De fleste Windows 7-modellene kommer med Windows 7 preinstallert fra produsent. Når det gjelder modeller med Vista forhandler vi med produsentene nå om å få lov til å oppgradere disse, eller i det minste legge ved oppgraderingen på eldre Vista-modeller, forteller Ronny Nilsen hos Netshop.

- Vi vil ha Vista på Multicom-PCer så lenge folk spør etter det. På en del modeller er det for tiden flere gode kupp med Vista installert, avslutter Hansen hos Multicom.

Se også: Her er Windows 7-nyhetene