Ikke bare moro med bredbånd

Symantec spår en eksplosjon i virus- og hackerangrep når alt og alle kommer på nett. Nå lanserer de løsninger som skal gjøre det enklere å være trygg.

Symantec har gjort beregninger som bør få bredbåndshungrige nordmenn til å skjelve i knærne. Firmaet, som har sikkerhet på Internett som sitt kjerneområde, spår en tidobling i antall virus som vil florere på Internett allerede om tre år. Men enda verre er det at de ser for seg at antall rapporterte innbrudd i enheter tilkoblet nettet vil vil øke 20.000 i dag til én million i 2003. Det vil i såfall bety en økning på 5000%.

Fra WWW til WW3?

Leder for Symantecs ISP-divisjon, Gary Warren, peker også på at vi i tiden som kommer vil se flere og flere ondsinnede ormer og virus som er skrevet for å ramme bestemte personer og foretak. Disse vil ligge latent til de når målet, og kan vanskelig oppdages på veien. En slik målrettet form for angrep kan på mange måter sammenlignes med et bombeangrep, og med riktig arsenal kan målet bli satt fullstendig ut av spill. Mange omtaler dette som et sannsynlig virkemiddel i fremtidig krigføring.

Grunnen til de dystre spådommene er mange. En av de viktigste er at flere og flere privatpersoner anskaffer enheter eller velger løsninger som lar dem være tilknyttet Internett 24 timer i døgnet. Nesten ingen av disse enhetene og løsningene har innebygget sikkerhet, noe færreste færreste tenker på ved anskaffelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Først deg, så bedriften

Risikoen ligger på flere nivåer. De fleste tenker kanskje på virus og ormer i den sammenheng, men uten en god brannmurløsning er PCen din åpen som en låvedør for hackere som ønsker å hente ut informasjon fra PCen din.

Mange vil kanskje spørre seg for hvorfor noen skulle ønske å bryte seg inn på deres private PCer, og svaret er ofte enkelt. Hackere kan for eksempel lete etter opplysninger som i neste omgang lar dem bryte seg inn i nettverket på jobben din, som oppringte forbindelser eller opplysninger som ligger lagret i Explorer-cachen lokalt på harddisken din.

Enklere løsninger kommer

Et av problemene er at antivirusprogrammer og brannmurer er enten lite tilgjengelig, vanskelig å sette opp og vedlikeholde, eller tunge programmer som stjeler ressurser på PCen din. Dette problemet har Symantec tenkt å gjøre noe med, og allerede i mars lanseres Symantec Managed Security, en fjernadministrert versjon av Norton Internet Security 2001.

I praksis er dette en pakke med antivirus, brannmur og foreldrekontroll som tilbys fra din Internett-leverandør (ISP). Innstillingene dine lagres hos ISPen, og oppdateringer av virusdefinisjoner og lignende skjer automatisk uten at du behøver å gjøre noe som helst.

Tilgjengelig i mars

Symantec Managed Security vil bli tilbudt gratis til alle Telenor Total og ADSL-kunder allerede i mars. For de andre abonnementene må du betale en ukjent sum for å benytte deg av løsningene. Symantec forhandler også med andre ISPer, og både Enitel og AlfaNett vil om kort tid sannsynligvis kunne tilby løsningene fra Symantec.

Vi har tidligere omtalt en gratis brannmurløsning som er enkel å sette opp og administrere. Les om Zone Alarm i denne artikkelen.